Gemeente Harenkarspel



24-05-2006
Gemeente Harenkarspel benoemt nieuwe brandweercommandant

Burgemeester en wethouders van Harenkarspel hebben de heer H. Mual (46) uit Warmenhuizen benoemd tot commandant van brandweer Harenkarspel. Herman Mual fungeert sinds maart 2004 als waarnemend brandweercommandant. De aanstelling van de heer Mual gaat officieel in op 1 juni 2006. De benoeming wordt op maandag 29 mei in besloten kring gevierd met de vrijwilligers van brandweer Harenkarspel en andere brandweercollega's.

Brandweercommandant Mual heeft ruim vijftien jaar ervaring bij de brandweerkorpsen van respectievelijk Warmond en Harenkarspel. Met zijn benoeming tot commandant van Harenkarspel eindigt zijn functioneren als plaatsvervangend brandweercommandant. Gemeente Harenkarspel heeft een zelfstandig brandweerkorps met 37 vrijwilligers, die per juni 2006 onder leiding staan van commandant Mual. In het gemeentehuis van Harenkarspel geeft de brandweercommandant tevens leiding aan de cluster Veiligheid, waarin ondermeer preventieve taken als advisering over brandveiligheid en controle op brandveiligheid van gebouwen zijn ondergebracht. De nieuwe plaatsvervangend commandant wordt de heer E. Burger (43) die reeds zeventien jaar actief is voor brandweer Harenkarspel. De benoeming van Emiel Burger zal eveneens ingaan op 1 juni 2006.

De in Leeuwarden geboren Herman Mual is sinds 1992 werkzaam bij gemeente Harenkarspel. Zijn carrière als brandweerman begon in 1991 bij de vrijwillige brandweer in Warmond. Zijn diploma als brandwacht haalde hij in hetzelfde jaar in Oegstgeest. Mual trad in 1992 in dienst bij gemeente Harenkarspel als eerste medewerker Bouwzaken. Zijn vrijwillige inzet voor de brandweer continueerde hij voor zijn nieuwe gemeente. Er volgde een gestage klim op de hiërarchische ladder. Op 8 september 1993 werd Mual brandwacht eerste klasse bij het korps in Dirkshorn. In 1995 voltooide hij de opleiding tot hoofdbrandwacht, in juni 1998 volgde het diploma onderbrandmeester, in 1996 het diploma brandmeester. Per 1 oktober 2000 werd Mual brandmeester tevens onder-commandant van brandweer Harenkarspel. De opleiding tot adjunct hoofdbrandmeester voltooide hij in 2004. In dat jaar werd Mual waarnemend brandweercommandant. De benoeming van Mual tot commandant brandweer Harenkarspel volgt op maandagavond 29 mei 2006.