Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

24-5-2006

De VROM-Inspectie heeft vorig jaar dertig overdekte speeltuinen onderzocht op de naleving van bouwregelgeving en brandveiligheid. De onderzochte speeltuinen voldoen over het algemeen aan de veiligheidsregels. Bij slechts één speeltuin was direct ingrijpen van de gemeente noodzakelijk. Opvallend is dat slechts zeven speeltuinen regelmatig ontruimingsoefeningen houden. Dit zijn enkele voorlopige resultaten van het onderzoek dat minister Dekker (VROM) binnenkort met aanbevelingen naar de Tweede Kamer stuurt.

Bij overdekte speeltuinen moet meer aandacht zijn voor de problemen die grote speeltoestellen bij een brand kunnen opleveren. Kinderen spelen in en op deze tot wel zes meter hoge speeltoestellen, die bestaan uit een wirwar van gangen, loopbruggen en tunneltjes die voor een volwassene nauwelijks begaanbaar zijn. Bovendien zijn ze aan vrijwel alle zijden afgesloten met sterke netten. Als er brand uitbreekt kunnen kinderen makkelijk in paniek raken. Het personeel dat de kinderen moet redden beschikt vaak niet of over te weinig hulpmiddelen (b.v. messen om netten door te snijden) om de kinderen bij een calamiteit snel te kunnen bevrijden. Bovendien is het personeel vaak niet of onvoldoende hierop getraind. Bij negen speeltuinen was geen goedgekeurd ontruimingsplan aanwezig en bij zes ontbrak een geoefende bedrijfshulpverleningsorganisatie. Door periodiek ontruimingsoefeningen te organiseren kunnen vooraf knelpunten bij de (brand)veiligheid in beeld worden gebracht en opgelost worden.

Overdekte speeltuinen vormen een snelgroeiende branche, waarvan geen duidelijk beeld bestaat. Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 100 overdekte speeltuinen in verschillende vormen en grootten. Naast kleine speeltuinen met soms maar één groot speeltoestel zijn er ook speeltuinen met veel verschillende voorzieningen verspreid over meerdere verdiepingen. Soms zijn de overdekte speeltuinen gecombineerd met andere voorzieningen zoals bijvoorbeeld zwembaden, bowlingbanen e.d. De onderzochte speeltuinen varieerden in grootte van 300 tot ruim 11.000 m².

Het onderzoek bij de overdekte speeltuinen dient om een landelijk beeld te krijgen van de veiligheidsrisico's bij dit soort speeltuinen en om de naleving van de VROM-regelgeving in kaart te brengen. De VROM-Inspectie treedt niet alleen op als handhaver van de VROM-regels, maar bevordert ook de naleving door structurele problemen op te sporen en in overleg met betrokken partijen op te lossen.