Stichting Wakker Dier

Vergunning varkensflat knorpolder deugt niet

Persbericht - 24 mei 2006

Stichting Wakker Dier, Milieudefensie en Stichting de Rotterdamse Hoek (groep omwonenden) hebben samen beroep bij de Raad van State aangetekend tegen het besluit van de provincie Flevoland om vergunning te verlenen aan varkensflat `Knorpolder' in Creil. De provincie Flevoland stelt in haar vergunning geen goede milieu-eisen en staat zo stankoverlast en milieuvervuiling toe. De zestienduizend varkens die in de flat worden vetgemest hebben niet de ruimte die zij horen te hebben.

De varkenmesterij is één van de grootste varkensbedrijven van Nederland. Sinds het bedrijf in Creil in 2003 zonder vergunning is gestart, hebben al veel omwonenden geprotesteerd. De eigenaar bouwde ondanks een dwangsom de mega-stal voor zestienduizend varkens. Er was slechts een vergunning voor hooguit 400 varkens. De handhavings-procedure van de gemeente liep stuk op een procedurefout: niet de gemeente maar de provincie had moeten optreden tegen de illegale bouw.

De provincie laat het varkensbedrijf al drie jaar ongemoeid en de eigenaar komt weg met een soepele beoordeling van de vergunning na de illegale oprichting van het bedrijf. De milieu-eisen die de provincie in haar nieuwe vergunning stelt, zijn gebaseerd op wat in de illegaal gebouwde stal nog aan maatregelen haalbaar is.

Goede milieumaatregelen passen niet in de illegale stal en zijn niet eens onderzocht. De provincie erkent dat de stallen krapper zijn gebouwd dan de welzijnsregels in het Varkensbesluit verplichten, maar zij vindt dit geen reden om de vergunning te weigeren. Zij scheept de varkens af met te kleine hokken.

Gelderse varkensflat `Knorhof'

De mega-varkensflats zijn een gevolg van de toenemende schaalvergroting in de bio-industrie. De grootschalige veehouders slagen er met hulp van een legertje juristen in om goede maatregelen voor milieu en dierenwelzijn te vermijden, de wet te omzeilen en gepaste straf te ontlopen. Eigenaar Straathof van `Knorpolder' is ook eigenaar van de Gelderse varkensmesterij `Knorhof' in Buren, berucht vanwege de waslijst aan overtredingen, jarenlange juridische procedures en klachten van omwonenden. De provincie Gelderland luidde onlangs de noodklok bij de Tweede Kamer over het bedrijf. Handhaving van de wet heeft de overheid al 1,1 miljoen euro gekost.

Milieu en dierenwelzijn

De nieuwe vergunning bood tal van kansen voor verbetering van milieu en dierenwelzijn in de Flevo-varkensflat. Met deze vergunning laat de provincie Flevoland die kansen lopen. Tegelijkertijd beloont de provincie eigenaar Straathof voor het illegaal bouwen van zijn mega-varkensflat, vinden Milieudefensie, Wakker Dier en omwonenden. Zij gaan in beroep tegen de vergunning om verbetering van milieu en dierenwelzijn af te dwingen.