Ministerie van Defensie

24-05-2006 10:38

Van der knaap bezoekt flag officer sea training

Staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie brengt vandaag in Plymouth een bezoek aan de Flag Offcier Sea Training (FOST), die het Britse opwerkprogramma voor marineschepen leidt.

Naast het bijwonen van een aantal briefings op het hoofdkwartier van FOST, bezoekt Van der Knaap het fregat Hr.Ms. Van Galen, dat vandaag deelneemt aan een rampenbestrijdingsoefening. In het scenario moet initiële hulp geboden worden aan een dorp na een natuurramp. Later deze week ondergaat de Van Galen de finale inspectie door FOST.

De Flag Officer Sea Training is een van de belangrijkste marine trainingsprogramma's in de wereld. Niet alleen alle NAVO partners trainen er, ook landen als Chili sturen hun vlooteenheden naar het Verenigd Koninkrijk. De Koninklijke Marine maakt al sinds de jaren '60 gebruik van FOST om haar fregatten op te werken en voor te bereiden op operaties. Voor de grotere schepen van de marine vormt de FOST het middel om zich op te werken voor de NATO Response Force. Na de training is een oorlogsbodem wereldwijd inzetbaar in alle delen van het geweldspectrum.