Partij van de Arbeid


Den Haag, 24 mei 2006


Vragen van het lid Kalsbeek (PvdA) aan de ministers van Verkeer en Waterstaat en van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en van Algemene Zaken en van Defensie


over vliegreizen van leden van het Koninklijk Huis


1.

Bent u bereid de Regeling gebruik, gebruiksvolgorde en de gebruiksvergoeding voor het gebruik van het regeringsvliegtuig (opgenomen in een besluit d.d. 30 mei 1980, voor het laatste geactualiseerd in 2002) en de Regeling gebruiksvolgorde en -vergoeding meevliegen krijgsmacht (in 1980 opgesteld en in 1998 voor het laatste geactualiseerd door de minister van Defensie) aan de Kamer toe te zenden? Bent u bereid een toelichting te geven op de wijze waarop door de verschillende betrokken bewindspersonen uitdrukking wordt gegeven aan de uitvoering van deze regelingen?


2.

Hoe verhouden beide regelingen zich met de Regeling inzake de inzet van luchttransportmiddelen van de Koninklijke Luchtmacht en de Operationele Instructie Commandant Tactische Luchtmacht nr. 00/001, waarin staat vermeld dat in principe sprake is van een onbeperkte honorering van VIP-vluchten per helikopter (waaronder van de leden van het Koninklijk Huis), voor zover geen sprake is van aanvragen voor operationele verplaatsingen met hogere prioriteit? Bent u bereid ook de Operationele Instructie Commandant Tactische Luchtmacht, voor zover deze betrekking heeft op vliegreizen van de leden van het Koninklijk Huis, openbaar te maken?


3.

Is in alle voorgenoemde regelingen - evenals bij de regeling inzake de inzet van luchttransportmiddelen van de Koninklijke Luchtmacht - sprake van een 'open-einderegeling'? Zo ja, in hoeverre verhoudt dit zich met de taakstelling in de begroting van het Huis der Koningin, waaraan de verschillende bewindspersonen zich gebonden voelen? Zo nee, voor welke regelingen geldt wel een open-eindesystematiek en voor welke niet?


4.

Kunt u gespecificeerd per departement en gerelateerd aan de voorgenoemde regelingen aangeven welke kosten de afgelopen jaren zijn gemaakt voor vliegbewegingen van de leden van het Koninklijk Huis?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl


Aanvulling op eerder gestelde schriftelijke vragen van de leden Spies (CDA) en Kalsbeek (PvdA), welke zijn beantwoord door de staatssecretaris van Verkeer en waterstaat, mede namens de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 12 mei 2006.