Maureen du Toit zet zich in voor Memisa campagne

Cordaid

Tv-presentatrice Maureen du Toit vraagt aandacht voor slechte gezondheidszorg in Malawi

De medische hulporganisatie Memisa start vandaag haar campagne voor een betere gezondheidszorg in Malawi. Maureen du Toit (Hart van Nederland) speelt daarin een centrale rol. In de nieuwe TV-spotjes van Memisa toont zij haar betrokkenheid voor de gezondheid van de Malawiaanse bevolking.

Malawi behoort tot de armste landen ter wereld, tweederde deel van de mensen leeft onder de armoedegrens. De kindersterfte is schrikbarend hoog: gemiddeld haalt één op de tien kinderen het vijfde levensjaar niet, dit mede als gevolg van slechte gezondheidszorg.

Maureen du Toit is geboren in Zuid-Afrika en kwam als baby terecht in het ziekenhuis van Lesotho, waarnaar ze ook verwijst in de reclamespot. In haar eerste jaar is zij geadopteerd door een Nederlands artsenechtpaar en op haar vierde ging ze naar Nederland. 'Allerarmsten hebben geen keus. Toegang tot gezondheidszorg is voor hen moeilijk. Daardoor trek ik me de situatie van de mensen in Malawi aan. Door mijn adoptie en vertrek naar Nederland heb ik het gered, zo voelt het wel'.

In Malawi steunt Memisa zes plattelandsziekenhuizen en helpt hen met strategische planning en financieel management. Memisa leidt ook medisch personeel op. The School of Medicine is een opleidingsinstituut waar, met steun van Memisa, Malawiaanse artsen en verpleegkundigen worden geschoold. Daarnaast biedt Memisa aanvullende arbeidsvoorwaarden om te voorkomen dat Malawiaanse artsen naar het buitenland vertrekken. Tot enkele jaren geleden werkten er ca 20 Nederlandse Memisa-artsen in Malawi. Nu zijn dat er nog drie. Van de overige 17 van hen is het werk inmiddels overgenomen door Malawiaanse collega's en dat is goed voor de toekomst.

Memisa is het gezondheidsfonds van Cordaid. Cordaid vertegenwoordigt alle aspecten van ontwikkelingssamenwerking: noodhulp, structurele armoedebestrijding en de opbouw van gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.