Mei 2006

Antwerpen grootste netwerk fietsknooppunten
Belgische provincie goed voor 2.750 km uitstekende fietspaden De Belgische provincie Antwerpen heeft met het gereedkomen van de laatste 'witte vlek' het grootste netwerk van fietsknooppunten in Europa. In de 70 gemeenten van de provincie zijn er nu 2750 kilometer uitstekende fietspaden beschikbaar, die in twee richtingen zijn bewegwijzerd. Er zijn nieuwe fietskaarten beschikbaar en ook alle andere voorzieningen zijn gereed en maken fietsen er tot een waar plezier.
Afbeelding
Het netwerk van fietsknooppunten maakt het volgen van een route gemakkelijk, maar een kaart erbij is altijd welkom. Alle fietskaarten voor de provincie Antwerpen zijn vernieuwd.

De laatste witte vlek in het netwerk -de driehoek tussen Mechelen, Lier en Heist-op-den-Berg- werd recent bewegwijzerd. Daarmee kun je voortaan in alle 70 gemeenten aanpikken bij het netwerk en moeiteloos de hele provincie doorkruisen: van Essen tot Balen, van Bornem tot Ravels en van Baarle tot Heist-op-den-Berg.

Enthousiast
In 2001 doken de eerste groen-witte borden met nummers in de provincie Antwerpen op. Vijf jaar later wijzen ruim 15.000 borden fietsers de weg. Een gezellige drukte op de fietspaden, indrukwekkende verkoopcijfers (350.000 kaarten!) maar vooral veel enthousiaste reacties: het fietsknooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen is een echte hit. Het serveert je niet alleen talloze heerlijke fietstochtjes. Het loodst je bovendien naar vele niet-te-missen attracties, fotogenieke hoekjes en bijzondere monumenten.

Kwaliteitsverbetering
Een netwerk van enkele duizenden kilometers... Waar starten? Bij 50 toeristische trekpleisters - zoals het Rivierenhof in Deurne-Antwerpen, de abdij van Mol-Postel, De Schorre in Boom en De Nekker in Mechelen - staan infoborden (75 x 50 cm). Ze bevatten een gedetailleerde fietskaart van de regio en uitleg over het gebruik van het fietsknooppuntennetwerk. Extra handig voor wie voor het eerst langs het netwerk fietst.

Op http://www.antwerpsekempen.be/ vind je een lijst met de precieze locaties van de 50 infoborden. Klik achtereenvolgens `routes' en `fietsknooppuntennetwerk' aan. Je trip inkorten bij een regenbui? Zin in een extra lus? Dat kan, zelfs wanneer je je fietskaart thuis vergeten bent. Bij 105 populaire knooppunten tref je overzichtsborden (30 x 30 cm) aan, met daarop een kaart van de omgeving waarin je fietst.

Paddenstoelen
De groen-witte borden met nummers wijzen de weg naar de knooppunten in de buurt. De bewegwijzering met paddenstoelen vormt hierop een prima aanvulling. De paddenstoelen vermelden de afstand tot het centrum van de dichtstbijzijnde (deel)gemeenten. Dit maakt het voor de fietser makkelijker om zich te oriënteren.

In de afgelopoen maanden plaatste Toerisme Vlaanderen in de provincie Antwerpen 198 paddenstoelen en 48 keuzeborden. Dit brengt het totale aantal paddenstoelen tussen het Albertkanaal en de Nederlandse grens binnen dit, nog te evalueren, proefproject op 301.

Fietsvriendelijke horeca
Wat zijn de ingrediënten voor een geslaagde fietstocht of fietsvakantie?Uitstekende fietspaden, aantrekkelijke trajecten en een fraai landschap. Maar ook: af en toe een gezellige stop. Om even uit te blazen, je op te frissen of je honger of dorst te stillen.

Al 213 horecazaken in de provincie Antwerpen ontvingen het label `fietsvriendelijke horecazaak'. Bij deze fietsvriendelijke adressen - fietscafé's, fietsrestaurants en fietsverblijven (o.a. hotels, jeugdherbergen en vakantiewoningen) - zijn fietsers niet alleen van harte welkom. Er wacht hen bovendien een prima onthaal. De meeste van deze horecazaken liggen bovendien langs het fietsknooppuntennetwerk.

Toerisme Provincie Antwerpen begon vorig jaar met de bewegwijzering naar de zaken die niet meteen langs het netwerk liggen. In juni gebeurt dit voor de horecazaken die vermeld staan op kaarten 2, 3 en 4.

Zitbanken en picknicksets
Het is een veelgehoorde verzuchting van fans van het fietsknooppuntennetwerk: meer zitbanken en picknicktafels. Het Antwerpse Provinciebestuur komt graag tegemoet aan deze wens en maakte onlangs 235.000 euro vrij voor ruim 580 nieuwe zitbanken en ca.180 nieuwe picknicktafels langs recreatieve fiets- en wandelroutes in de provincie. De eerste zitbanken zijn intussen al geplaatst én goedgekeurd. Het plaatsen van de picknicksets gebeurt in augustus en september.

Lees ook: Vernieuwde fietskaarten Antwerpen voordelig in box