Saxion Hogescholen
BR>

wo 24 mei 2006

Nieuwe eisen aan Saxion opleiding overheidsmanagers

Tijdens het landelijk bestuurskunde symposium "Partner in Governance, dat op maandag 29 mei in Den Haag plaatsvindt, zal de minister van Binnenlandse Zaken J.W. Remkes het nieuwe landelijk vastgestelde competentieprofiel voor de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement (BSK) in ontvangst nemen. Saxion Hogescholen is een van de vijf instellingen in Nederland die deze opleiding aanbiedt.

De publieke sector is volop in beweging en staat voor flinke uitdagingen. Te denken valt hierbij aan vraagstukken rond integratie, sociale zekerheid, zorg en de toevloed van mensen uit de nieuwe Europese lidstaten. Openbare bestuurders moeten op zoek naar nieuwe oplossingen. Er is creatief beleid nodig dat past bij deze tijd. Daarbij past nieuw, competentiegericht onderwijs.

Phil Birkenhäger, opleidingsmanager BSK bij Saxion Hogescholen: "Er zijn slechts vijf hbo instellingen in Nederland die de opleiding Bestuurskunde verzorgen. De Saxion opleiding is de oudste in Nederland. Met de vier andere hogescholen, te weten: de Haagse Hogeschool, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Hogeschool INHOLLAND Rotterdam en Hogeschool Avans in Den Bosch hebben we ons verenigd in het landelijk overleg LOBO. Dit platform zorgt ervoor dat we actueel zijn en blijven en dat we in de toekomst nog beter opgeleide studenten kunnen afleveren die over vaardigheden beschikken waar het openbaar bestuur om vraagt."

Bestuurskundigen richten zich van oudsher op het oplossen van maatschappelijke problemen waarbij bestuurskunde een zaak is van beleid en van management. Zij bepalen niet zelf hun agenda. Dat doen anderen: publiek, politiek en pers. Bestuurskundigen concentreren zich op de vraag wat goede oplossingen kunnen zijn en hoe deze het beste kunnen worden gerealiseerd. Altijd met open oog voor de mogelijkheden en voor de randvoorwaarden die het maatschappelijk stelsel van rechtstaat, democratie en markteconomie biedt. Vroeger was de bestuurskundige bijna automatisch een ambtenaar in dienst van een lokale, regionale of nationale overheid. Nu echter vindt hij of zij daarnaast werk in allerlei bedrijfstakken en bovendien vaak in internationaal verband.

Bestuurskunde/Overheidsmanagement wordt bij Saxion Hogescholen zowel in voltijd als deeltijd gegeven.Uniek bij BSK Saxion is de grensoverschrijdende samenwerking met de vergelijkbare opleiding Verwaltungsmanagement in Osnabrück. Studenten kunnen in vier jaar twee diploma's behalen: een Duits diploma Verwaltungsmanagement en een Nederlandse hbo-bachelordiploma Bestuurskunde/Overheidsmanagement.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------