Politie Amsterdam-Amstelland

Brede samenwerking opsporingsdiensten bij controle voertuigcriminaliteit / Amsterdam-Noord (24/05/2006)

Dinsdagmiddag- en avond controleerde de politie, in samenwerking met de dienst motorrijtuigenbelasting, TUV-Nord, LIV, documentspecialisten, NFI-experts en AFAC circa 400 auto's en bijna 100 fietsers en bromfietsers. Eén auto bleek van diefstal afkomstig en 'omgekat'. Er werden 115 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere onverzekerd rijden en diverse technische gebreken en andere overtredingen. Meer dan 60 opsporingsambtenaren vingen op het parkeerterrein achter de McDonalds aan de IJdoornlaan de bestuurders op. Motorrijders dirigeerden auto's, bestelbusjes, fietsers en bromfietsers naar de controleplaats. Technici van het TUV-Nord onderwierpen tientallen motorvoertuigen aan een uitgebreide inspectie en ontdekten behalve gladde banden ook verschillende technische gebreken.

Controleurs van de dienst motorrijtuigenbelasting maakten vijf naheffingen op voor niet afgedragen belastingen. Experts van een geavanceerd software en- computerbedrijf ondersteunden de opsporingsdiensten met speciale documentherkenningsapparatuur. Bij een afrit van de A-10 stond de catch-ken opgesteld. Dit apparaat controleerde meer dan 1000 voertuigen, 6 bestuurders werden aan de kant gezet. Vier van hen bleken nog een geldboete te moeten betalen terwijl ook een ongeldig verklaard kenteken werd opgespoord. Voor alle gecontroleerde bestuurders werd een extra service verleend namelijk het graveren van de fiets en het popnagelen van de kentekenplaten. Zo'n 65 automobilisten maakten gebruik van deze gratis dienst terwijl bijna alle fietsers hun stalen ros lieten voorzien van een postcode en huisnummer.

De bestuurder van een zwarte cabrio moest mee voor verhoor toen bleek dat zijn auto mogelijk was 'omgekat'. Hij had de auto zeer recent gekocht en werd na verhoor heengezonden. De auto is in beslag genomen en de recherche onderzoekt de zaak.