Erasmus MC


22-05-2006: Nieuwe standaard in behandelingstraject neurotraumapatiënt

Tijdens het Internationale Neurotrauma Symposium in Rotterdam wordt vandaag een nieuwe standaard gelanceerd in het behandelingsproces van neurotrauma patiënten. Het betreft een methode waarmee patiënten met hersenletsel als gevolg van een ongeluk voor het eerst zelf hun kwaliteit van leven kunnen meten. De methode geeft beter inzicht in de toestand van de patiënt en helpt de specialist om zich te richten op specifieke aandachtsgebieden. Naar verwachting leidt de nieuwe methode tot een meer effectieve behandeling van deze patiënten.

Tot nu toe beoordeelde de behandelend arts of een psycholoog de kwaliteit van leven van een patiënt. De nieuwe methode de Qolibri-schaal is specifiek ontwikkeld voor patiënten met traumatisch hersenletsel en door hen zelf in te vullen. Complicerend bij neurotrauma patiënten is dat bij iedere individuele patiënt andere delen van de hersenenen zijn beschadigd, waardoor de symptomen per individu sterk verschillen. Een specifiek voor deze groep ontwikkelde kwaliteitsschaal is dan ook een belangrijke vooruitgang. De schaal is internationaal ontwikkeld en in alle moderne West-Europese talen vertaald en in die landen getoetst en verder afgestemd. De laatste toetsresultaten worden tijdens het symposium gepresenteerd, waarna de schaal definitief wordt vastgesteld. Na vandaag kan de toets in de praktijk worden gebruikt.

De beoordelingsschaal is opgebouwd in enquêtevorm. Enerzijds wordt onderzocht hoe tevreden een patiënt is met bepaalde aspecten uit zijn of haar leven. Anderzijds wordt gevraagd naar beperkingen die de patiënt ervaart. De vragen richten zich zowel op fysieke, cognitieve, mentale, emotionele en sociale aspecten. Met behulp van deze schaal wordt beter inzicht verkregen in de diverse aspecten van functioneren van patiënten na ernstig hersenletsel, met name ten aanzien van sociaal en emotioneel functioneren. Tijdens poliklinisch bezoek zonder Qolibri-schaal wordt daarvan niet altijd betrouwbaar hoogte verkregen. Bovendien stelt deze schaal onderzoekers in staat in internationaal studieverband het resultaat van huidige en nieuwe behandelingen voor traumatisch hersenletsel beter te evalueren.