Erasmus MC


23-05-2006: Ook psychische klachten vader effect op ongeboren kind

Eerste promotie binnen Generation R

Binnen Generation R is wereldwijd voor het eerst onderzocht wat het effect is van psychische klachten van de vader tijdens de zwangerschap op het ongeboren kind. Tot nog toe concentreerde dergelijk onderzoek zich alleen op de moeder. Jongetjes van vaders met depressieve klachten tijdens de zwangerschap blijken bij zes maanden vaker angstig te zijn. Ook hebben vaders met depressieve klachten vaker huilbaby's. Tot deze conclusie komt Mijke van den Berg, psychiater bij het Erasmus MC, in haar proefschrift waarop zij morgen promoveert.

Van den Berg richtte haar onderzoek op de zwangerschapsperiode, omdat er dan nog geen effect is van het kind op psychische klachten van de ouders. Eventuele psychische klachten waren al aanwezig voordat het kind geboren was. In haar onderzoek bestudeerde zij ook het effect van de vader. Dit is in de wereld nog niet eerder gedaan. Haar studie liet zien dat psychische klachten van de vader, naast psychische klachten van de moeder, al tijdens de zwangerschap een risicofactor blijken voor excessief huilen van baby's. Verder vond Van den Berg dat vooral jongetjes kwetsbaar bleken voor de psychische klachten van zowel de moeder als de vader tijdens de zwangerschap.

Hoewel er groeiend bewijs is dat psychiatrische klachten van de vader na de geboorte van het kind van invloed zijn op de ontwikkeling van het kind, is er weinig bekend over deze invloed tijdens de zwangerschap. Er zijn twee belangrijke redenen om dit effect te onderzoeken. Ten eerste dragen vaders voor vijftig procent bij aan de genen van hun kind en zijn angst en depressie in sterke mate erfelijk. Ten tweede kunnen psychische klachten van de vader het eventuele effect van psychische klachten van de moeder op het kind beïnvloeden.