Gemeente Rotterdam

De gemeente heeft in 2005 een positief resultaat behaald van 92,2 miljoen op de begroting van 4,7 miljard. Dat blijkt na het opstellen van de Jaarrekening 2005. Net als vorig jaar heeft de accountant van KPMG een goedkeurende verklaring afgegeven bij de gemeentelijke jaarrekening. Rotterdam is een van de weinige gemeenten in Nederland die het gelukt is een goedkeurende rechtmatigheids¬verklaring te verkrijgen.

Het geld dat de gemeente vorig jaar heeft overgehouden wordt besteed aan een aantal noodzakelijke ophogingen van reserves om zo financiële risico's af te dekken. Een voorbeeld is de toevoeging van 12,7 miljoen aan de risicoreserve voor de Wet Werk en Bijstand (WWB). Deze is nodig om de verwachte tekorten over 2006 en 2007 op te vangen. Ook wil het College geld reserveren voor de projecten die in 2005 gestart zijn en in 2006 doorlopen. De Gemeenteraad beslist definitief in de vergadering van 6 juli over de voorstellen van het College over de bestemming van het resultaat.

Verschillende oorzaken
De gemeente heeft het geld overgehouden in verschillende sectoren. Een deel van het positieve rekeningresultaat heeft betrekking op de sociale sector ( 47 miljoen). Zo zijn er minder uitkeringen verstrekt voor de Wet Werk en Bijstand (WWB) en waren er minder voorzieningen nodig voor gehandicapten. Een andere oorzaak is de duur van een aantal projecten in de buitenruimte en economie ( 17 miljoen); anders dan de gemeente eerder bij de begroting verwachtte, lopen die door in 2006. Het gaat bijvoorbeeld om het project Kansenzones, Begeleiding Starters, het Elektronisch Loket, Veilig Ondernemen en de Economische Visie. Het geld dat minder is besteed in 2005 wordt ingelopen in 2006.

Goedkeurende accountantsverklaring en goedkeuring op rechtmatigheid Net als vorig jaar heeft KPMG een goedkeurende accountantsverklaring afgegeven bij de gemeentelijke jaarrekening. Bij haar onafhankelijke oordeelsvorming heeft KPMG zich gebaseerd op de controlewerkzaamheden van de Audit Services Rotterdam (de accountant van het College). De accountantsverklaring omvat zowel een goedkeurend oordeel over het getrouwe beeld van de jaarrekening, als de rechtmatigheid van de in de jaarrekening opgenomen bedragen. Rotterdam behoort tot de minderheid van gemeenten met een goedkeurende rechtmatigheidsverklaring. Vorig jaar was dat het geval bij slecht 10% van de gemeenten en Rotterdam was toen de enige G4-gemeente met goedkeurende verklaring.

In het accountantsrapport is ook een aantal aanbevelingen opgenomen. Zo wordt de rapportagetolerantie (van 10.000) als laag gekwalificeerd. Dat is de grens die de raad heeft gesteld aan het vermelden van fouten die de accountant bij de controle heeft geconstateerd. Een andere aanbeveling is om Europese aanbestedingsprocedures van de gemeente via een centrale afdeling te laten verlopen. Het gemeentebestuur onderschrijft de aanbevelingen van KPMG en zal maatregelen in gang zetten om de aanbevelingen uit te werken.

Het Jaarverslag 2005 omvat de financiële verantwoording van het College aan de Raad over het gevoerde beleid en beheer. De beleidsmatige verantwoording heeft al plaatsgevonden in februari 2006 en is beschreven in de evaluatie van het collegeprogramma "Het nieuwe elan en zo hebben we het gedaan". De Rekenkamer Rotterdam heeft deze evaluatie beoordeeld in het rapport "Resultaten tellen, resultaten collegeprogramma 2005 en 2002-2006".