Gemeente Hilversum

Regeling vergoeding voor deelname aan activiteiten uitgebreid

24 mei 2006
De regeling vergoeding voor deelname aan activiteiten, onderdeel van de bijzondere bijstand, is met terugwerkende kracht tot 1 januari 2006 uitgebreid. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

De uitbreiding betreft de kosten voor zwem-lessen, excursies van schoolgaande kinderen tot 18 jaar, en het lidmaatschap van de bibliotheek.
Ook is besloten dat de aanvrager kosten boven de 50 euro niet langer hoeft voor te schieten. Hij is dan wel verplicht binnen 2 maanden na het besluit de definitieve nota('s) over te leggen.

Aanleiding
Om te voorkomen dat mensen met een inkomen op bijstandsniveau in een sociaal isolement komen, heeft de gemeente Hilversum de 'regeling vergoeding voor deelname aan activiteiten' ingevoerd.

Kern van deze regeling is dat vanuit de bijzondere bijstand maximaal EUR 140 per gezinslid per kalenderjaar aan activiteiten wordt vergoed. Daarbij geldt als voorwaarde dat een activiteit in georganiseerd verband met anderen moet worden verricht. Voor het leren van algemene vaardigheden is in het huidige beleid geen vergoeding mogelijk. Door deze beperkingen viel de uitbreiding waartoe het college nu heeft besloten niet onder de regeling.
In de praktijk bleek echter grote behoefte voor deze kosten een uitzondering te maken.
Bovendien bleek het voor de aanvrager dikwijls problematisch om de kosten voor te schieten.
Met voornoemde wijzigingen is het college aan deze wensen tegemoet gekomen.