FNV

FNV wil betere regeling voor kennismigranten

De inkomensgrens voor buitenlandse kenniswerkers moet omhoog. Nu worden te gemakkelijk mensen uit het buitenland gehaald voor banen waar ook hier mensen voor te vinden zijn. Dat schrijft FNV e-Magazine.

De FNV heeft geen bezwaar tegen inzet van buitenlandse kenniswerkers in Nederland, maar wel tegen de manier waarop dit nu geregeld is. Dit schrijft de FNV in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze heeft gisteren met minister Verdonk overlegd over de kennismigrantenregeling. Een werkgever die iemand van buiten de EU of een van de nieuwe lidstaten wil aannemen, moet normaliter een tewerkstellingsvergunning aanvragen bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).

Tachtigduizend

Dat geldt niet voor werknemers die in Nederland minimaal 45 duizend euro gaan verdienen, of 32 duizend euro als ze jonger zijn dan dertig jaar. FNV-vicevoorzitter Ton Heerts: "Die inkomensgrens ligt te laag. Daardoor halen werkgevers ook mensen binnen die je eigenlijk niet kunt aanmerken als kenniswerkers. In Duitsland ligt die inkomensgrens op tachtigduizend euro. Dat is beter."

De FNV vindt dat ook opleidingsniveau en werkervaring in ogenschouw moeten worden genomen. Ook moet er veel beter gekeken worden of er in Nederland mensen te vinden zijn die het werk kunnen doen. Heerts: "We hebben hier nog honderdduizend mensen die niet participeren. Je moet eerst eens kijken hoe je die mensen kunt inzetten."

De FNV is verder van mening dat de regeling uitgevoerd moet gaan worden door het CWI en niet door de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst), zoals nu het geval is. "Bij de IND kijkt men alleen naar de juridische aspecten van immigratie en niet naar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zoals het CWI."

24 mei 2006

Lees het complete FNV e-Magazine