FNV

FNV terug van `zinvol bezoek' aan Zimbabwe

Dankzij de vele buitenlandse delegaties kon het congres in Zimbabwe doorgaan. FNV'ers waren onder de indruk van de strakke organisatie, zo meldt FNV e-Magazine van 24 mei.

"Het was noodzakelijk dat we erbij waren", zegt FNV-bestuurder Peter Gortzak, die afgelopen week een delegatie van zeven vakbondsmensen leidde in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Daar hield zusterorganisatie ZCTU haar congres.

"Niet alleen om solidariteit te betuigen, maar ook om verstoringen te voorkomen." Tijdens het congres, afgelopen vrijdag en zaterdag, vonden twee incidenten plaats. "Maar echte verstoringen waren er niet. Ik denk dat onze aanwezigheid, samen met tal van andere buitenlandse delegaties, heeft voorkomen dat dingen uit de hand liepen."

Transparant

Gortzak is onder de indruk van de gang van zaken bij de Zimbabwaanse vakcentrale. "De financiële verantwoording bijvoorbeeld ging over zes jaar. Daarover hadden ze keurige verslagen met een deugdelijke accountantscontrole. Ook de verkiezing van het nieuwe bestuur verliep supertransparant."

"Ze stelden een kiescommissie samen uit de aanwezige congresleden, waaronder mensen van buitenlandse delegaties. Die moesten alle stemmen tellen. Je merkt dat ze zich willen indekken tegen welke klacht dan ook. Ze moeten onder heel moeilijke omstandigheden hun vakbondswerk doen. Het is knap dat ze het congres dan toch zo goed hebben weten voor te bereiden."

24 mei 2006

Lees het complete FNV e-Magazine