Gemeente Doesburg

|

Baggeren grachten | | |

|

Baggeren grachten

Start baggeren grachten Doesburg

Waterschap rijn en ijssel start medio juni in samenwerking met de gemeente doesburg de uitvoering van baggerwerkzaamheden in doesburg. Het baggerwerk zal gefaseerd in drie jaar worden gerealiseerd. Als eerste start het baggeren van de bleekersgracht, kempermansgracht, lindewalgracht, hessengracht, kerkhofgracht, looiersgracht, molenveldsingel en de fles. Voor de opslag van de vrijkomende baggerspecie zal een baggerdepot worden aangelegd bij de kruising van de n 317 en de n 338. In dit depot wordt uitsluitend lichtverontreinigd slib opgeslagen. Naast de baggerwerkzaamheden worden de oevers van de grachten deels natuurvriendelijker ingericht en nieuwe beschoeiingen aangebracht.

Op 7 juni is er van 19.30 uur tot 21.00 uur een inloopavond voor belangstellenden in het gemeentehuis van doesburg.

Slib
In grote delen van de vijvers ligt een sliblaag van meer dan 50 centimeter. Het aanwezige slib is deels licht verontreinigd, gedefinieerd als klasse 0, 1 en 2. Daarnaast is er sterker verontreinigde baggerspecie aanwezig, dit wordt klasse 3 en 4 baggerspecie genoemd.
De klasse 0 tot en met 2 baggerspecie wordt om te ontwateren tijdelijk gedeponeerd in een baggerdepot, dat wordt aangelegd op een locatie bij de kruising van de N 317 en de N 338. Deze baggerspecie kan worden hergebruikt in bijvoorbeeld de (wegen)bouw. De gemeente Doesburg onderzoekt op dit moment of deze baggerspecie kan worden gebruikt voor het realiseren van een geluidswal.
De vrijkomende baggerspecie klasse 3 en 4 (meer verontreinigd) wordt direct gestort in het baggerspecie depot bij Drempt.

Naast de baggerwerkzaamheden worden de oevers deels natuurvriendelijker ingericht en nieuwe beschoeiingen aangebracht. Er worden tevens inlaatplaatsen aangelegd voor de maaiboten van het waterschap.

De totale kosten voor het uitvoeren van de baggerwerkzaamheden zijn geraamd op 4.740.000,00 en ze worden samen gedragen door het Rijk, het waterschap en de gemeente.

Planning
In de week na Pinksteren wordt gestart met de aanleg van het baggerdepot bij de kruising van de N 317 en de N 338. Vervolgens wordt voor de bouwvak gestart met het uitbaggeren van de Fles en de Kerkhofgracht. Na de bouwvak worden de overige grachten gebaggerd. De totale werkzaamheden duren tot eind november.

Vis
De aanwezige vis hoeft niet te worden weggevangen en/of overgezet. Om schade aan flora en fauna zoveel mogelijk te beperken, is voor de uitvoering van het werk bewust gekozen voor uitvoering ná de broedperiode.