KNHS


Prijs NOC*NSF voor KNHS als best presterende sportbond 24/5/2006

ARNHEM (KNHS) - NOC*NSF heeft dinsdagavond tijdens haar ledenvergadering de Van Tuyll-beker uitgereikt aan de de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). De Van Tuylbeker wordt jaarlijks uitgereikt aan de Olympische sportbond met de beste sportieve prestaties van het afgelopen jaar.

De paardensporters behaalden in 2005 in de Olympische disciplines maar liefst zestien medailles (6x goud, 6x zilver en 4x brons) op Europese en Wereldkampioenschappen. Twaalf van deze medailles werden veroverd door de jeugd. De structurele ondersteuning van de Rabobank van de afgelopen jaren heeft zeker bijgedragen aan deze aansprekende prestaties. Het ambitieuze Rabo Talentenplan, dat reeds in 2003 de hoogst haalbare waardering van NOC*NSF ontving, werpt gezien deze prestaties haar vruchten af.

Ook de goede samenwerking met paardeneigenaren, privéstallen en sponsors en de goede begeleiding door coaches en teamveterinairen zijn debet aan de fantastische sportieve prestaties. De KNHS ontving de prijs eenmaal eerder in 1977. Vorig jaar was de wisselbeker voor de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie.

Dit jaar wordt doelgericht gewerkt richting de Wereldruiterspelen in Aken (wereldkampioenschappen in zeven paardensportdisciplines) waar de paardensporters proberen de geleverde prestaties te evenaren of te verbeteren.

Baron van Tuyll van Serooskerken (1851- 1924) werd in 1899 als eerste Nederlander benoemd in het IOC. In september 1912 richtte hij het Nederlands Olympisch Comité op en werd tevens de eerste voorzitter van NOC. Mede door zijn intensieve inzet besloot het IOC om de Olympische Spelen van 1928 aan Amsterdam toe te wijzen.