FNV

Eerste lokale FNV-groepen van start

Veel jongeren en allochtonen melden zich als vrijwilliger voor nieuwe lokale FNV-groepen, zo meldt FNV e-Magazine. Ze gaan werken aan zeggenschap in gemeentes.

De eerste negen lokale FNV-groepen zijn vorige week van start gegaan. Over twee jaar moeten er overal in het land honderd van die lokale netwerken zijn die hun invloed op het gemeentelijke beleid laten gelden.

Gemeenten krijgen steeds meer verantwoordelijkheden bij het uitvoeren van wetgeving op het gebied van werk, inkomen, zorg en welzijn. Daarom wil de FNV zichtbaar zijn in de gemeenten en zich richten op gemeentelijke beleidsbeïnvloeding en lokale belangenbehartiging.

Grote opkomst

Ton Heerts, vicevoorzitter van de FNV, was bij de scholing en training van de eerste groepen en hij is enthousiast over de aftrap. "De opkomst was groot en er was een fors aantal nieuwe kaderleden, onder wie veel jongeren en allochtonen. Je zag een mooie mengeling van oud en nieuw talent bij de vakbonden."

Die nieuwe kaderleden zijn allemaal persoonlijk door de bonden benaderd om actief te worden in de nieuwe netwerken. "Dat blijkt te werken, dus voor de andere negentig groepen zullen we ook weer voor die persoonlijke benadering kiezen."

De FNV Lokaalgroepen willen een stevige positie in cliëntenraden in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en de WWB (Wet Werk en Bijstand) en intensief samenwerken met ouderenbonden en de plaatselijke afdelingen van het CNV. "Op zo'n manier krijgen we op gemeentelijk niveau meer zeggenschap."

24 mei 2006
Lees het complete FNV e-Magazine van 24 mei.htm