NEN


Flankerende geluidoverdracht geen mysterie meer

Delft - De flankerende geluidoverdracht van bouwproducten is nu vergelijkbaar. NEN heeft een internationale norm uitgegeven waarmee in een laboratorium de flankerende geluidoverdracht tussen aangrenzende ruimten kan worden gemeten. Het gaat om NEN-EN-ISO 10848.

De verkregen gegevens kunnen op drie manieren worden gebruikt:
1. Verschillende bouwelementen kunnen met elkaar worden vergeleken.
2. In een bouwsituatie kan een eis worden gesteld aan de maximale overdracht, waadoor
bepaalde bouwelementen wel of niet geschikt zijn.
3. De gegevens worden kunnen gebruikt als invoergegevens voor de NEN-EN-ISO 12354-serie. Met behulp van die normserie kan al bij het ontwerp een voorspelling worden gedaan over de te verwachten geluidsisolatie.

De norm bestaat uit de volgende delen:

Deel 1 is het basisdocument met algemene informatie. Deel 2 gaat over de toepassing van lichte elementen indien de verbinding weinig invloed heeft.
Deel 3 gaat over de toepassing van lichte elementen indien de verbinding veel invloed heeft.
Er zijn plannen voor een vierde deel over alle overige gevallen, maar publicatie daarvan is niet op korte termijn te verwachten.

De norm is vooral belangrijk voor geluidslaboratoria. Het is echter ook nuttig voor fabrikanten van lichte bouwelementen die op geluidwerendheid willen scoren en voor akoestische adviesbureaus die met deze norm en met NEN-EN-ISO 12354 willen gaan werken.

Informatie
De complete titel van de genoemde norm luidt: NEN-EN-ISO 10848:2006 'Laboratoriummeting van de flankerende overdracht van lucht- en contactgeluid tussen aangrenzende ruimten'. Deel 1 is het 'Basisdocument', deel 2 heet 'Toepassing op lichte elementen indien de verbinding weinig invloed heeft' en deel 3 'Toepassing op lichte elementen indien de verbinding veel invloed heeft '.

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: mw. ir. A.P. van der Horn, annet.vanderhorn@nen.nl of (015) 26 90 286.