Productschap Margarine


24.05.2006

Nieuw handhavingsbeleid van de VWA

De VWA ontwikkelt momenteel een nieuw handhavingsbeleid. Ondernemers kunnen in de toekomst rekenen op advies en ondersteuning van de VWA om de regels na te leven. Bij een overtreding wordt dan niet automatisch beboet, maar krijgt de ondernemer de kans de zaak op te lossen. Bovendien zullen bedrijven minder worden gecontroleerd door de VWA als zij bij herhaalde inspecties hebben laten zien dat zij zich aan de regels houden. Notoire recidivisten komen echter op een lijst van slecht presterende bedrijven te staan en vallen daarmee onder een apart regime. Voor hen zal een specifiek beleid worden gemaakt (bestuursdwang/dwangsom), dat zal worden opgenomen in de Warenwet.

Overtredingen zullen opnieuw ingedeeld worden op basis van risico's in de volgende categorieën: geen, geringe, niet ernstige en ernstige overtreding. Om de eigen verantwoordelijkheid te stimuleren, wordt bij niet ernstige overtredingen de compliance assistance ingezet: De ondernemer krijgt een brief waarin staat aangegeven wat is aangetroffen, met advies aan de ondernemer hoe hij de zaak kan oplossen en met het verzoek om aan te geven wat de ondernemer eraan gaat doen. Er wordt dus niet automatisch bestraffend opgetreden en de herinspectie wordt schriftelijk afgehandeld. Bij ernstige overtredingen zal een breder bestuurlijk instrumentarium worden ingezet en kan dit een sluiting van het bedrijf, intrekking van de erkenning of verbod op verhandelen tot gevolg hebben. Aangezien VWA transparantie hoog in het vaandel heeft staan, zullen inspectie en monsterresultaten worden teruggekoppeld en zal het handhavingsbeleid gefaseerd op internet verschijnen. Tot slot zal er een servicelijn voor ondernemers komen voor vragen, opmerkingen, algemene informatie en klachten.

Zoals in ons derde nummer van de Voeding en Gezondheid nieuwsbrief (15 maart 2006) al stond vermeld, start de VWA op 1 juli met het project Openbaarmaking controlegegevens. Er is nog enige discussie over het voortzetten van dit project door de VWA vanwege de toezeggingen die minister Veerman (LNV) heeft gedaan in de Tweede Kamer. Veerman heeft namelijk toegezegd rekening te houden met wat er in de Europese wet staat over openbaarmaking, namelijk dat alleen gegevens openbaar worden gemaakt die een risico vormen voor de volksgezondheid. Tevens zijn er toezeggingen gedaan met betrekking tot het recht op hercontrole. Deze zaken komen echter niet terug in het VWA-project. De FNLI werkt momenteel aan een brief waarin deze zaken duidelijk uiteen worden gezet ter behandeling in het komende Algemeen Overleg.