Socialistische Partij

Langdurigheidstoeslag schiet te kort - maar voorstel kabinet ook

24-05-2006 * De langdurigheidstoeslag is een tegemoetkoming voor mensen die 5 jaar lang een inkomen hebben dat niet hoger is dan de bijstandsnorm én geen inkomsten uit arbeid hebben ontvangen. Vandaag wordt deze toeslag in de Kamer onder de loep genomen. De SP ziet mogelijkheden ter verbetering van de regeling - maar dat zijn andere wijzigingen dan het kabinet voorstelt.

Jan de Wit Het probleem met de huidige regeling is dat als iemand ook maar 1 dag heeft gewerkt in de laatste 5 jaar, of als de gemeente vaststelt dat hij of zij zou kúnnen werken, er nooit aanspraak op de toeslag kan worden gemaakt. Het kabinet wil gemeenten de mogelijkheid bieden om de toeslag ook te verstrekken als er sprake is van `zeer geringe hoogte van de inkomsten' en een `zeer geringe duur' van arbeid. Ook de SP wil dit, maar de uitwerking van het kabinet kan echt beter.

Het voorstel van het kabinet geeft gemeenten alle ruimte zelf te bepalen wanneer er sprake is van `zeer geringe inkomsten' of een `zeer geringe periode'. Dit leidt tot onduidelijkheid en rechtsongelijkheid. Maar bovenal vindt de SP dat iedereen die langdurig een inkomen op het sociaal minimum heeft de langdurigheidstoeslag moet ontvangen, ongeacht of iemand vooruitzicht heeft op werk. "Mensen die langdurig moeten rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau hebben dit extraatje keihard nodig. Het hebben van uitzicht op werk is geen garantie dat er geld in het laatje komt," aldus Jan de Wit, woordvoerder Sociale Zaken van de SP.

Het voorstel van het kabinet gaat voor de SP dus niet ver genoeg, er schort nog veel meer aan de bestaande regeling. Vandaag zal Jan de Wit vier voorstellen doen om ook andere knelpunten aan te pakken:

- Nu komt iemand pas na vijf jaar in aanmerking voor de langdurigheidstoeslag, de SP pleit voor een termijn van drie jaar.

- Volledig arbeidsongeschikten die in het verleden een arbeidsdeskundig onderzoek hebben ondergaan kunnen vanwege dit onderzoek geen langdurigheidstoeslag krijgen. Dat moet veranderen, vindt de SP.

- De langdurigheidstoeslag moet individueel aangevraagd worden. Lang niet iedereen kent de mogelijkheid of is in staat de aanvraag te doen. De SP vindt, net als de Vereniging Nederlandse Gemeenten, dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om de langdurigheidstoeslag categoriaal te verstrekken.

- In het geval van schulden wordt nu beslag gelegd op de langdurigheidstoeslag. De SP wil dat op de langdurigheidstoeslag, net als bij de huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderbijslag geen beslag kan worden gelegd.