Hogeschool van Amsterdam

Persberichten

'Alvast Studeren' bij drie ROC's en twee hogescholen in Noord-Holland / Flevoland

(24 mei 2006)

Jongeren die nét zakken voor hun havo- of vwo-examen kunnen aankomend cursusjaar toch naar het hbo. Zij volgen 's avonds maximaal twee vakken havo of vwo bij de afdeling vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs) van het ROC en overdag het propedeuseprogramma van hun hbo-opleiding bij de hogeschool. De instellingen die dit traject samen aanbieden zijn ROC Nova College (Haarlem / Hoofddorp / Amstelveen), ROC van Amsterdam (vestiging Joke Smit), ROC Flevoland (Almere), Hogeschool InHolland (Haarlem / Diemen) en Hogeschool van Amsterdam (Amsterdam / Almere).

'Alvast Studeren' heet deze combinatie van vavo en hbo. Het biedt jongeren die nét zijn gezakt en niet nog een jaar naar het voortgezet dagonderwijs willen, de kans toch alvast te beginnen met de hbo-opleiding van hun keuze. Na Alvast Studeren hebben zij het benodigde diploma om echt naar het hbo te kunnen. Bovendien hebben zij de propedeuse al gedeeltelijk, misschien wel helemaal behaald én nog recht op de volledige vier jaar studiefinanciering.

Diploma heeft prioriteit

Het behalen van het diploma havo of vwo heeft prioriteit. Dat lukt meestal wel zoals blijkt uit de ervaringen in Oost-Nederland bij de Saxion Hogescholen, het ROC van Twente en ROC Aventus, waar Alvast Studeren al vijf jaar succesvol draait. Alvast Studeren is namelijk alleen toegankelijk voor jongeren die goed gemotiveerd zijn, omdat het een pittig programma is.

Deelname aan Alvast Studeren kost EUR 1.950. De leerling wordt ingeschreven bij het ROC en heeft geen recht op hbo-studiefinanciering en OV-kaart. Aanmelden kan tot uiterlijk 3 juli. Meer informatie over Alvast Studeren is te vinden op de websites van de hogescholen en ROC's: www.inholland.nl, www.hva.nl, www.rocva.nl, www.novacollege.nl en www.rocflevoland.nl.