Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
24 mei 2006

KABINET STEUNT DUURZAME ONTMOETINGSACTIVITEITEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de kabinetsreactie op het RMO-advies Niet langer met de ruggen tegen elkaar, dat op 1 februari dit jaar aan de minister werd aangeboden.

De RMO constateert in het advies dat niet-westerse allochtonen in Nederland geconcentreerd in grootstedelijke wijken en buurten leven. Gescheiden wonen leidt gemakkelijk tot gescheiden leven en vormt daarmee een belemmering voor sociale integratie. Om de trend van verwijdering tussen bevolkingsgroepen langs etnische lijnen te doorbreken is doelgericht beleid nodig op drie niveaus:

- algemeen integratiebeleid gericht op arbeidsparticipatie en verhoging van het onderwijspeil van minderheden;
- creatie van een infrastructuur voor ontmoeting en contact tussen leden van onderscheiden etnische groepen;
- creatie van duurzame ontmoetingsactiviteiten.

Het kabinet doet al veel aan het bevorderen van eenheid in de samenleving, onder meer door het nieuwe inburgeringsstelsel, de naturalisatieceremonie en het tegengaan van de dubbele nationaliteit. Ook het belang van binding is een rode draad in het kabinetsbeleid. Het kabinet noemt in zijn reactie een groot aantal beleidsonderdelen die aansluiten bij de aanpak die de raad voorstelt. Het kabinet stimuleert sociale integratie en binding door inburgering, vermindering van onderwijsachterstand en bevordering van arbeidsdeelname van allochtonen. Via de brede school, sportaccommodaties en buurtverbeteringsprojecten levert het overheidsbeleid een bijdrage aan het ontstaan van de door de RMO gewenste infrastructuur voor ontmoeting en contact.

Ten aanzien van duurzame ontmoetingsactiviteiten presenteert de kabinetsreactie een nieuw initiatief dat aansluit bij het Breed Initiatief Maatschappelijk Binding. Hiervoor wordt op jaarbasis 4 miljoen euro vrijgemaakt. Het gaat om het ontwikkelen van voorbeeldprojecten voor het tot stand brengen van contact en ontmoeting tussen etnische groepen.

RVD, 24.05.2006