Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
24 mei 2006

GIFTEN AAN POLITIEKE PARTIJEN AAN MAXIMUM GEBONDEN

Politieke partijen mogen giften ontvangen van personen en bedrijven tot een maximum van
25.000 euro per jaar van één gever. Giften vanaf 3.000 euro moeten openbaar worden gemaakt. Dat staat in het wetsvoorstel financiering politieke partijen, waarmee de ministerraad op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ingestemd.

In het wetsvoorstel worden regels gesteld voor de inkomsten die politieke partijen, inclusief de aan die partijen gelieerde instellingen, ontvangen buiten de ledencontributies en overheidssubsidies. Het kabinet wil daarmee voorkomen dat belangenverstrengeling ontstaat. Politieke partijen moeten onder alle omstandigheden onbevangen standpunten kunnen innemen. Het wetsvoorstel heeft niet alleen betrekking op geldelijke bijdragen, maar ook op bijdragen in natura. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen hiervoor nadere regels worden gesteld.

De Kiesraad wordt, als onafhankelijk orgaan, belast met de uitvoering van en het toezicht op de naleving van de wet. De Kiesraad kan boetes opleggen wanneer politieke partijen de voorschriften overtreden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 24.05.2006