Ministerie van Defensie

24-05-2006 14:24

MEER NEDERLANDSE F-16'S OPERATIONEEL IN AFGHANISTAN

Een Nederlandse F-16 gaat in de remmen op het vliegveld van Kaboel. - Foto: Jan-Kees de Meester
Het aantal Nederlandse F-16 jachtbommenwerpers in Afghanistan is uitgebreid naar acht. Op 12 mei arriveerden vier extra toestellen samen met een Nederlands KDC-10 tankervliegtuig in Kaboel. Diezelfde dag vloog een kwartet Noorse F-16âs met de KDC-10 terug naar Europa. De Nederlandse vliegtuigen worden ingezet ter ondersteuning van de International Security Assistance Force (ISAF).

De overplaatsing van Kaboel naar Kandahar, gepland op 1 mei, is uitgesteld in verband met vertraging in de oplevering van voldoende opstelplaatsen en de renovatie van de startbaan in Kandahar. Nadeel van de verlengde plaatsing op Kaboel is dat de Nederlandse F-16âs een langere aanvliegtijd, en daardoor een verminderde inzettijd, hebben bij de ondersteuning van de activiteiten in Uruzgan. Om dit te compenseren, levert Nederland tot het najaar tijdelijk twee extra toestellen aan ISAF. Na de verhuizing daalt het aantal machines dus tot zes.

ISAF ondersteunt de Afghaanse regering bij de handhaving van de veiligheid en wederopbouw van het land. De gevechtsvliegtuigen dienen ter bescherming van de grondeenheden, het uitvoeren van luchtverkenningen en luchtsteun, maar verlenen zonodig ook hulp aan Afghaanse regeringstroepen.