ECN


woensdag 24 mei 2006 14:12

Efficienter gebruik van biomassa

Door raffinage van biomassa is het mogelijk op een efficiënte en economische manier een bijdrage te leveren aan de Nederlandse duurzaamheiddoelen. Bioraffinage is het scheiden van dierlijke of plantaardige grondstof in meerdere samenstellende componenten die elk voor een ander product kunnen worden gebruikt. Probleem is wel dat de expertise op dit gebied versnipperd is en dat men onvoldoende samenwerkt. Daarom hebben het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en de Wageningen UR per 1 januari 2006 het Nationaal Kennisnetwerk Bioraffinage - Biorefinery.nl - opgericht.

Inzet van biomassa is een van de belangrijkste middelen om de Nederlandse ambities op het gebied van duurzaamheid te halen. Het kan bijvoorbeeld aardolie voor een groot deel vervangen in de opwekking van energie en als grondstof voor de chemie. Op dit moment echter is het gebruik van biomassa vaak nog duurder dan aardolie. Door scheiding van biomassa is het mogelijk om deze tegelijkertijd in te zetten voor verschillende doelen en kan het rendement aanzienlijk worden verbeterd.

Op de korte en middellange termijn kan bioraffinage vooral een bijdrage leveren aan een rendabele en duurzame energiewinning. Naast energieproductie kan bioraffinage tegelijkertijd andere waardevolle stoffen opleveren. Op de lange termijn bieden bioraffinageconcepten de mogelijkheid om op een efficiënte manier complexe halfproducten zogenaamde platformchemicaliën te isoleren. Deze kunnen als grondstof dienen voor diverse producten in de (petro-)chemische industrie, zoals polymeren, oplosmiddelen en schuimen.

Biorefinery.nl De twee leidende spelers in het Nederlandse biomassaonderzoek, ECN en Wageningen UR, werken in Bio2Value (www.Bio2Value.nl) programmatisch samen bij de ontwikkeling van bioraffinageconcepten. Het samenbrengen van verschillende soorten kennis en disciplines in het Nationaal Kennisnetwerk Bioraffinage Biorefinery.nl betekent een belangrijke verdere versterking van de marktpositie van Nederland op het gebied van de duurzame biomassaketens.

Workshop Op 16 juni 2006 organiseert Biorefinery.nl een 1e-Workshop m.b.t. de status en toekomstperspectieven van Bioraffinageconcepten in Nederland. Aan deelname aan deze workshop zij geen kosten verbonden. Voor het exacte programma, alsmede een inschrijvingsformulier: www.biorefinery.nl.

Meer informatie:
Nationaal Kennisnetwerk Bioraffinage: www.biorefinery.nl
Wageningen Universiteit en Researchcentrum: www.wur.nl
Energieonderzoek Centrum Nederland: www.ecn.nl
---