Partij van de Arbeid


Den Haag, 24 mei 2006


Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


over het verbeteren van de positie van ouderen op de arbeidsmarkt


1.

Bent u op de hoogte van het artikel waarin wordt gepleit voor het aan het werk houden c.q. helpen van ouderen om zo de vergrijzing op te vangen ?


2.

Deelt u de opvatting dat, naast de aandacht die er moet blijven voor het bestrijden van de jeugdwerkloosheid, ondernemers, gezien de huidige economische ontwikkelingen, geen andere keus hebben dan de blik op oudere werklozen te richten?


3.

Kunt u aangeven waaruit blijkt dat ouderen (45+) een slechtere positie op de arbeidsmarkt hebben en welke ontwikkelingen zich daar de afgelopen jaren hebben voorgedaan?


4.

Welke extra maatregelen bent u van plan te nemen om meer ouderen aan de slag te houden c.q te helpen?


5.

Bent u bereid om, gelijk aan de reeds bestaande taskforce jeugdwerkloosheid, ook een taskforce Ouderen op te richten of denkt u dat bijvoorbeeld de huidige regiegroep 'grijswerkt' dit op zich kan nemen?


6.

Bent u bereid om initiatieven te ontplooien om de bestrijding van jeugdwerkloosheid te koppelen aan het verbeteren van de positie van ouderen op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld via coaching en mentorschappen voor oudere werknemers?


7.

Heeft u signalen gekregen waaruit blijkt dat er sprake is van leeftijdsdiscriminatie van ouderen op de arbeidsmarkt? Zo ja, in welke sectoren en op welke wijze gebeurt dit?


8.

Kunt u deze vragen beantwoorden voor het Algemeen overleg over het arbeidsmarktbeleid van 14 juni a.s.?
-----------------------

Trouw 24 mei 2006

---- --