Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 139 ItV
Datum: 24 mei 2006

Stimulans voor Rust, Ruimte en Religie in Fryslân

Het bezinningstoerisme in Fryslân moet verder worden gestimuleerd. Dat vindt het College van Gedeputeerde Staten dat gister E35.700,- toekende aan het project 'Rust, Ruimte en Religie van het Steunpunt Monumentenzorg Fryslân.

Er is een groeiende behoefte aan vrijetijdsproducten en diensten die uitnodigen tot bezinning en bezichtiging. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Instituut Service Management, in opdracht van de provincie Fryslân. Resultaat van gesprekken naar aanleiding van deze conclusie is het project 'Rust, Ruimte en Religie'. In dit project komen de uitwerking van het thema 'Bezinning in Fryslân' en de voorbereiding van het 'Jaar van het Religieus Erfgoed 2008' samen. Religie en al haar verschijningsvormen spelen een centrale rol. Om bezinningstoerisme te ontwikkelen wordt een koppeling gemaakt tussen de vier regionale bezinningscentra de Broerekerk in Bolsward, de Bonifaciuskapel in Dokkum, klooster Karmel in Drachten en het Menno Simonscentrum in Witmarsum. Rond deze vier centra wordt een netwerk van kerkelijke gebouwen tot stand gebracht via digitale verbindingen, informatie en routes, arrangementen en evenementen. 2008 is het jaar van het Religieus Erfgoed. Doel is om aandacht te vragen voor de instandhouding van al het materiële erfgoed op godsdienstig gebied dat in Nederland te vinden is, zoals gebouwen, het groen en roerende objecten zoals kerkorgels en beelden. In 'Rust, Ruimte en Religie' worden alle producten en activiteiten ten behoeve van de ontwikkeling van bezinningstoerisme samengevoegd en ook ingezet voor het Jaar van het Religieus Erfgoed.

Doel van het project is om meer toeristen naar Fryslân te trekken waardoor de werkgelegenheid in de toeristisch-recreatieve sector toeneemt. Beeldbepalende en cultuurhistorische waardevolle gebouwen en routes daar naar toe worden toegankelijk en zichtbaar gemaakt.

De subsidie wordt toegekend uit het budget Sociaal Economisch Beleid (SEB). N 35

---- --