Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 138 JAB
Datum: 24 mei 2006

Mopark-project succesvol in NP De Alde Feanen

Op 24 mei zijn in Nationaal Park De Alde Feanen de resultaten van het internationale Mopark-project gepresenteerd. Bij die gelegenheid tekenden gedeputeerde Bijman van provincie Fryslân en Henk de Vries van It Fryske Gea een verklaring voor de overdracht van diverse onderdelen van het project aan It Fryske Gea. Het gaat om mobiele webcams, infozuilen op zonnecellen, een natuurdatabase en de Moparktrail, bestaande uit een website en GPS-routes.

De projecten zijn tot stand gekomen in het kader van Mopark (Mobility and National Parks), een internationaal project dat in 2003 met geld van de Europese Unie van start ging. In totaal was er voor het project E 5,7 miljoen beschikbaar. Hieraan wordt deelgenomen door acht nationale parken, gelegen in landen rondom de Noordzee, waaronder Nationaal Park De Alde Feanen. Fryslân speelt een leidende rol bij het project. Mopark richt zich op verschillende doelstellingen:
- het verminderen van milieuschade in nationale parken door de ontwikkeling van milieuvriendelijke transportmiddelen;
- het stimuleren van het bezoek aan nationale parken met deze vormen van vervoer;
- bevorderen van het gebruik van moderne informatie- en communicatietechnologieën om bezoekers meer bewust maken van de natuurwaarden;
- het vergroten van de inkomsten van het park en de ondernemers in en rond het park.

In overleg met diverse partijen zoals It Fryske Gea, IVN, VVV en plaatselijke ondernemers, en geïnspireerd door de samenwerking met parken in de deelnemende landen, zijn de afgelopen jaren in De Alde Feanen meerdere duurzame projecten tot stand gekomen. Naast de al genoemde zaken reed het afgelopen jaar bijvoorbeeld de 'Wetterbus' als proef tussen Leeuwarden en de rand van het park, waarna de passagiers konden overstappen op een rondvaartboot. Ook werd 'de Oerhaal', een pontje op zonne-energie, in de vaart gebracht. Verder werden fluisterstille elektrische pramen ontwikkeld, evenals innovatieve fietsen zoals de velotaxi, de double-rider en de scooter-bike en speciale tandems, waarop ook een gehandicapt familielid mee kan.

Nieuwe informatie- en communicatietechnologie
Ook moderne informatie- en communicatietechnologie als GPS deed zijn intrede in De Alde Feanen. Met behulp van dit communicatiesysteem kan men zich via routes, die thuis op de computer te downloaden zijn, langs de mooiste bezienswaardigheden laten leiden. Om toeristen te stimuleren gebruik te maken van deze technieken, zijn er tevens kant-en-klare duurzame arrangementen ontwikkeld, die het bezoek aan het park in voor- en naseizoen moeten vergroten. Speciaal voor kinderen is het multimediaspel Veenquest bedacht, dat ze op een speelse manier bewust maakt van de natuur in het park. Voor volwassenen is er het spannende multimediaspel Longditch, waarbij twee strijdende partijen opdrachten in het gebied en vanachter de computer, moeten uitvoeren met behulp van GPS, GMS en SMS.

Alle maatregelen hebben bijgedragen aan de doelstellingen: natuurbehoud, creëren van meer bewustzijn van de natuurwaarden van het park, vergroten van de aantrekkelijkheid voor bezoekers en genereren van meer inkomsten in en rond het park.

---- --