Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-272       |
|                                            |Arnhem|24 mei 2006    |
|                                            |,     |               |
Investeringsbudget stedelijke vernieuwing keert 2 miljoen uit Zeven gemeentelijke projecten komen in aanmerking voor subsidie

Gedeputeerde Staten hebben aan zeven Gelderse gemeenten 1.934.750 euro subsidie verleend voor woningbouw op herstructureringslocaties en projecten voor geluidssanering. Het is de tweede uitkering van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing II (ISV-2) dat loopt van 2005-2010. In totaal is 48 miljoen beschikbaar. Voor ISV-1 (2000-2005) was 57 miljoen beschikbaar en zijn er in onder meer 29 woonwijken en 18 dorps- en stadscentra projecten uitgevoerd en meer dan 2.300 woningen gebouwd. De ISV-gelden moeten fysieke achterstanden opheffen door een integrale benadering. De gehonoreerde bouwprojecten liggen in de gemeenten Elburg, Groesbeek (TD Spoorlaan), Scherpenzeel, Voorst en Wijchen en de projecten voor geluidssanering in Hattem en Maasdriel. Bouwprojecten in Groesbeek (Hogeweg-Bremstraat) en aan het waterfront (gemeente Rijnwaarden) in Tolkamer zijn niet goedgekeurd en de aanvraag van de gemeente Brummen is aangehouden.

Gemeente Elburg, integraal herontwikkelingsplan 't Harde De gemeente Elburg heeft voor de kern 't Harde een Integraal Herontwikkelingsplan opgesteld. De ISV-aanvraag is voor de eerste fase van deze herontwikkeling en omvat de realisatie van een multifunctionele accommodatie, de bouw van een Brede school en de realisatie van het woonservicegebied Jeanne d'Arc. Ook wordt het winkelcentrum opgewaardeerd waarbij boven winkels appartementen worden gebouwd. Daarnaast worden woningen gesloopt en gerenoveerd, in totaal worden 103 woningen in diverse prijsklassen gebouwd. De bouw start naar verwachting medio 2006. De ISV-subsidie is 580.000 euro.

Gemeente Groesbeek, TD Spoorlaan
Op de projectlocatie staan verouderde gebouwen. Een aantal eerstelijns zorgverleners in Groesbeek is op zoek naar nieuwe, gezamenlijke huisvesting. Pluryn, Oosterpoort Wooncombinatie en de gemeente Groesbeek hebben een plan ontwikkeld voor de herontwikkeling van deze locatie. Er komen zes zorgwoningen met intern een dienstencentrum. Daarnaast worden een medisch centrum en 25 koopappartementen gebouwd. De bouw begint maart 2007 en zal februari 2008 klaar zijn. De ISV-subsidie is 445.000 euro. Scherpenzeel, De Lange Kamp
Het projectgebied is het voormalige Overeem-terrein, het bedrijf is verhuisd naar een bedrijventerrein in Ede. Op de vrijgekomen locatie worden 85 woningen gebouwd, waarvan 36 huurwoningen, 14 middeldure en 35 woningen in de duurdere koopsector. De bouw is eind 2005 begonnen. De ISV-subsidie is 75.000 euro.

Gemeente Voorst, Gezondheidscentrum en herstructurering Terwolde In Terwolde is behoefte aan een beter zorgaanbod met eerstelijnsvoorzieningen en meer (betaalbare) woningen voor senioren. Het project omvat de sloop van vier woningen en het voormalige Groene Kruisgebouw. Op dezelfde locatie worden negen appartementen voor senioren en een multifunctioneel gezondheidscentrum gebouwd. Eeind 2006/begin 2007 start de bouw die maart 2008 klaar zal zijn. De ISV-subsidie is 199.500 euro.

Wijchen, Leefcluster Bergharen
Bergharen heeft te maken met toenemende vergrijzing van de bevolking. Daarnaast ziet het dorp steeds meer voorzieningen sluiten. Het project betreft de sloop van het oude dorpshuis en de sloop van een woning in de omgeving van de lagere school. Op de locatie van het oude dorpshuis worden tien voor ouderen geschikte woningen in de sociale huursector gebouwd. De beeldbepalende muziektent tegenover de bouwlocatie wordt in ere hersteld. Ook wordt er een Kulturhus gebouwd, waarvoor via de provinciale Kulturhusregeling subsidie is toegekend. De bouw start rond september 2007 en wordt een jaar later opgeleverd. De ISV-subsidie is 580.000 euro.

Gemeente Hattem, geluidssanering
De geluidssanering van een woning in de kern Hattem die op de saneringslijst voor railverkeerslawaai en op de VROM-lijst staat. Het project maakte deel uit van de ISV-1-toekenning voor geluidssanering aan de gemeente Hattem, het budget was toen onvoldoende. De ISV-subsidie is 7.569 euro.

Gemeente Maasdriel, geluidssanering
De geluidssanering van vier woningen in de kern Hedel die op de saneringslijst voor railverkeerslawaai en op de VROM-lijst staan. De ISV-subsidie is vastgesteld op 44.233 euro. De gemeente heeft ook ISV-2 geluidsmiddelen aangevraagd om de extra saneringskosten van hun ISV-1 geluidsproject te kunnen betalen. Hiervoor wordt 3.448 euro toegekend.

Het project Hogeweg-Bremstraat in Groesbeek is (nog) niet gehonoreerd omdat de financiële dekking van de gemeentelijke bijdrage nog niet is geregeld en een samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en woningbouwcorporatie ontbreekt. Het project gaat over de sloop van 34 verouderde huur- en 1 koopwoning en de bouw van 61 nieuwe woningen. Het Promenadeplan voor het waterfront in Tolkamer van de gemeente Rijnwaarden is nog onvoldoende uitgewerkt en de dekking van de gemeentelijke bijdrage is nog niet zeker. Daarnaast onthoudt de provincie ISV-subsidie omdat nog onduidelijk is of in het gebied woningen gebouwd mogen worden vanwege geluidshinder van de tegenovergelegen scheepswerf.

Voor het Becker's Sonsterrein in Brummen heeft de gemeente een plan ingediend om de zwaar vervuilde bodem te saneren en 45 koopwoningen te bouwen. Daarnaast moet de openbare ruimte worden heringericht en een waterberging worden aangelegd. De gemeente Brummen heeft de maximale ISV-bijdrage gevraagd, maar heeft daar volgens de regels niet volledig recht op waardoor een ongedekt tekort overblijft. De toekenning van subsidie is aangehouden in afwachting van overleg tussen provincie en gemeente.