Gemeente Delft

Grote opknapbeurt voor Sebastiaansbrug op komst

Renovatie moet er voor zorgen dat de Sebastiaansbrug weer tachtig jaar mee kan. Zo moet de brug ook in de toekomst geschikt blijven voor zwaar vrachtverkeer en voor de komst van tramlijn 19. Onderzoek heeft aangetoond dat de betonnen delen van de brug nu in slechte staat verkeren en dat op korte termijn omleidingen nodig zijn voor zwaar verkeer. Bouwkundig ingrijpen is binnen twee jaar noodzakelijk.

Bij inspectie van de brug in verband met de aanleg van tramlijn 19 zijn scheuren vastgesteld en een slechte kwaliteit van het beton. Op drie plaatsen zijn scheuren gevonden over de volle breedte van het dek en over de volledige hoogte. Ook bleek het dek onvoldoende wapening te bevatten. Van acuut gevaar is geen sprake. De gemeente houdt de constructie van de brug wel scherp in de gaten. Voor zwaar verkeer wordt op korte termijn een omleidingroute aangegeven via Phoenixstraat en de Reineveldbrug. Het bewegende deel van het brugdek is na een renovatie in de jaren negentig in goede conditie.

Holland Railconsult heeft namens de gemeente varianten bekeken om de brug op te knappen of te vernieuwen. Het college laat op basis daarvan twee varianten verder uitwerken. Eén variant waarbij het langzaam verkeer wordt gebundeld in een verbrede strook ten oosten van de trambaan. De tweede variant gaat uit van renovatie van de bestaande brug tot tram/ autobrug en nieuwbouw van een eenvoudige, lage langzaam verkeer brug, ten oosten van de Sebastiaansbrug. In beide varianten worden de vaste delen van de brug volledig vervangen.

De jaarlijkse kosten voor de noodzakelijk aanpassingen van de brug liggen tussen circa E 400.000 en E 500.000. Naar verwachting valt het definitieve besluit voor één van beide varianten na de zomer.

De Sebastiaansbrug is in 1963 aangelegd en is eigendom van de gemeente, met uitzondering van het deel van het brugdek boven het water. Dat is eigendom van de provincie Zuid Holland.
---

Voor nadere informatie:
Communicatie gemeente Delft, Willem van de Ven 015- 2602782


-----------------------

---- --