Mei 2006

Festivalseizoen begint aan de Engelse Rivièra
Devon-zomer met muziek, kunst, theater, outdoorsport en lekker eten Begin juni barst het festivalseizoen weer los aan de Engelse Rivièra. Het graafschap Devon viert de zomer met theater- en muziekevenementen, keramiektentoonstellingen, kunstexposities, creatieve workshops, spectaculaire outdoorsport demonstraties en regionale foodshows. Afbeelding
Het beeld van Agatha Christie, de schrijfster die dit jaar 30 jaar geleden overleed en waaraan in Torquay een speciale week wordt gewijd.


1- 4 juni: Appledore Visual Arts festival
Rituelen rond eten en drinken vormen dit jaar de rode draad door de vele exposities, workshops en activiteiten, tijdens het festival voor de beeldende kunst in Appledore.

Keramiek
Dit kunstzinnige plaatsje, gelegen in Noord Devon aan de oevers van de Torridge, staat van oudsher bekend om zijn keramiek. De internationaal bekende keramiste Sandy Brown woont en werkt er. Zij startte negen jaar geleden dit Arts festival, dat uitgroeide tot een artistiek evenement dat zijn gelijke in Engeland niet kent.

Meer dan honderd schilders, beeldhouwers, fotografen en andere kunstenaars werken en exposeren er vier dagen. Zij prikkelen de bezoekers in workshops om mee te doen en hun talenten te ontwikkelen. Op de handen kijken mag niet alleen, het wordt zelfs sterk aangemoedigd in Appledore. Vrijwel alle programma-onderdelen zijn gratis.

Real Feasts
Het thema `Ritual Feasts' komt onder andere tot uiting in Sandy Browns nieuwe tentoonstelling `The still point and The dance'. De meditatieve ingetogenheid van de Japanse theeceremonie staat centraal in de eerste ruimte; de kleurrijke dynamische sculpturen van The Dance, in de volgende, verbeelden rauwe energie, vruchtbaarheid en vernieuwing. Ook op tal van andere punten in Appledore laten kunstenaars zich inspireren door `rituelen rond eten en drinken'.

Info: http://www.appledorearts.org/

16 -18 juni: The Golden Coast Oceanfest
In Croyde Bay in Noord Devon staat het midzomerweekend bol van de trendy outdoorsporten, met het accent op de water- en strandsporten. Surfen, duathlon, kitesurfing, beach volleybal, beach soccer, maar ook skateboarden en mountain biken. Live optredens en dancefeesten maken Golden Coast Ocean Fest tot hét festival voor de jonge actieve vakantievierder.

Info: http://www.goldencoastoceanfest.co.uk/

7 - 23 juli 2006: Exeter Summer Festival
Muziek- en dansliefhebbers komen op het Exeter Summer Festival volop aan hun trekken. Van klassiek tot `back to the sixties popmuziek, van jazz en flamingo tot traditionele Koreaanse trommelaars. Theatervoorstellingen en een afsluitend vuurwerk maken het festival compleet.

Info: www.exeter.gov.uk/festival

29 en 30 juli: Tavistock Food Festival
Meer dan 110 lokale producenten van kwalitatief hoogwaardige voedingsmiddelen en dranken promoten en verkopen hun specialiteiten op het terrein van een schitterend landgoed, 25 km ten noorden van Plymouth. Onder aanvoering van de beroemde chef Peter Gordon verzorgen diverse koks kookdemonstraties met lokale producten, waarbij `kaas' dit jaar het hoofdthema vormt.

Spannend wedstrijdelement in de show is de worstcompetitie, waarbij ambachtelijke worstmakers een gooi doen naar de `Suprime Sausage of the Festival Award' .

Info: http://www.tavistockfoodfestival.co.uk/

9-17 september: Teignbridge Nine Days of Art
Tijdens de negen kunstdagen van Teignbridge kunnen belangstellenden op bezoek bij meer dan 80 regionale kunstenaars. Veel artiesten ontvangen gasten in hun huis of werkplaats en vertellen daar over hun passie voor de kunst. Afgelopen jaar bezocht meer dan 33.000 bezoekers een of meerdere werkplaatsen. De aangeboden kunst varieert van schilderijen, beeldhouwwerken, ceramiek, hout- en metaalbewerking, mozaïek, glas, sieraden, kunst van wilgentakken, fotografie en nog veel meer. http://www.ninedaysofart.co.uk/

11 tot 16 september: Torquay Agatha Christie week Dit jaar is het 30 jaar geleden dat Dame Agatha is overleden. Torquay organiseert van 11 t/m 16 september a.s. een Agatha Christie week. Dagelijks wordt in het Princess theater het toneelstuk "The Hollow" opgevoerd, in het museum van Torquay is een uitgebreide Agatha-tentoonstelling, een jaren 20-bal in de balzaal van het Oldway Mansion in Paignton, in het Grand-hotel is een "Murder Mystery Ball" en dagelijks kunt u de Agatha Christie-mijl in Torquay zelf lopen. Thuis alvast in de juiste sfeer komen? Surf naar http://www.agathachristie.com/

Kijk voor meer informatie op de website van de VVV's van Cornwall & Devon: http://www.cornwall-devon.nl/

Noot aan de redactie (