FNV

Stakers ADM Europoort bieden morgen directie petitie aan

Wat : Manifestatie ADM Europoort met aanbieden petitie Datum : Woensdag 17 mei vanaf 10 uur; aanbieden petitie 11 uur Waar : Elbeweg in Rotterdam Europoort

De stakers van ADM Europoort gaan morgen, woensdag 17 mei, de directie een petitie

aanbieden om alsnog een goede CAO af te dwingen. Dat gebeurt om 11 uur bij het bedrijf aan de Elbeweg in Rotterdam Europoort. De manifestatie van stakers begint vanaf 10 uur met muziek en toespraken. Zon 200 stakers van zowel ADM Europoort als AEBT zullen aanwezig zijn.

In de petitie die aan de directie wordt aangeboden, vragen de werknemers zich af wat het conflict het bedrijf waard is. ADM lijdt een schade van 60 tot 70.000 euro per uur. Daarmee hadden we al een CAO tot 2020 kunnen afspreken. Nog een week staken en we hadden een CAO tot 2040 af kunnen spreken. De schade die het bedrijf door haar halsstarrige houding ondervindt, is veel groter dan het verschil tussen ons eindbod en hun eindbod, zelfs als ADM de gestaakte dagen doorbetaalt, aldus Lucas Vermaat, vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten.

De staking bij AEBT begon begin vorige week, later volgde ADM Europoort. Tot nu toe laten de werkgevers niet blijken in te willen gaan op de eisen van de stakers. Integendeel: ze proberen de staking te breken tot woede van de werknemers.

Bij ADM Europoort, een sojaverwerkende fabriek waar 280 mensen werken, speelt naast de CAO ook een conflict over een reorganisatie waarbij 15 banen verloren gaan. De bond accepteert het niet, want ziet de noodzaak er niet van in, zeker nu er een paar maanden geleden ook al een aantal banen geschrapt zijn.

Bij het CAO-overleg was naast loon ook onenigheid over het verhogen van de pensioenpremie en loondoorbetaling bij ziekte. De werkgever bood 1,75 % en 2 % voor 31 maanden, terwijl de bond twee keer 2 % wil voor 28 maanden. Daarnaast wil de werkgever de pensioenpremie 0,4 % verhogen. Voor arbeidsongeschikten minder dan 35 % weigert de werkgever o.a. ontslagbescherming en loondoorbetaling tot 85% af te spreken. FNV Bondgenoten verwijt Adm Europoort gebrek aan sociaal beleid.

Het conflict bij AEBT, waar 50 havenwerkers werken die boten lossen, draait met name om de loonsverhoging en de automatische prijscompensatie (apc). De werkgevers willen een loonsverhoging waar de apc in zit en de vakbond wil de apc naast een loonsverhoging. De bond eist apc met 0,50 % loonsstijging voor 2006 en voor 2007 en 2008 elk jaar 1% naast de apc.. De werkgever biedt 1,75 % inclusief apc.

De onderhandelingen over de nieuwe 3-jarige CAO liepen eind februari stuk. De werkgever kwam eind april alsnog met een eindbod, maar dat bleek zo ver verwijderd van het oorspronkelijke toegezegde bod dat FNV Bondgenoten het negatief aan de leden heeft voorgelegd.
---