Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten woensdag 24 mei 2006

Zaanstreek-Waterland, 24-05-2006

Met onder meer: verdachten mislukte overval vast, twee keer gepakt in twee dagen en illegalen.

Verdachten mislukte overval vast

Zaandam, maart - mei 2006.

De politie heeft in de periode van 6 april 2006 tot en met 8 mei 2006 zes verdachten van een mislukte overval aangehouden en voorgeleid bij de rechter- commissaris. De rechter-commissaris heeft vijf verdachten in bewaring gesteld, vier van hen zitten nu nog steeds in voorlopige hechtenis. Van de vijfde, minderjarige verdachte, is de voorlopige hechtenis geschorst. De overval vond plaats op maandagavond 20 maart 2006 op de Golofkinstraat in Zaandam. De 42-jarige bewoner en zijn 39-jarige vrouw werden bij thuiskomst tijdens het openen van de voordeur op de rug gesprongen door meerdere jonge mannen die probeerden de mensen naar binnen te duwen. De daders konden niets wegnemen en gingen op de loop omdat familieleden vanuit de woning te hulp kwamen. Enkele dagen na de overval werd middels een brief gepoogd van een slachtoffers een groot geldbedrag af te persen. De zes verdachten variëren in leeftijd van 17 tot en met 22 jaar en zijn allen woonachtig in Amsterdam. De centrale recherche verdenkt de jonge mannen van betrokkenheid of daadwerkelijke uitvoering van de mislukte overval en de afpersing.

Actie HEBBES!

Purmerend, resultaten rooidag, maandag 22 mei 2006

Naar aanleiding van klachten van overlast heeft de politie afgelopen maandag drie woningen in Purmerend betreden. De controle vond plaats in het kader van de actie HEBBES die deze week in Purmerend plaatsvindt en was maandag gericht tegen hennepplantages in woningen. Op de overige dagen van de week volgen andere extra controles. In de eerste woning werd op de zolder een kwekerij in werking aangetroffen met ongeveer 100 planten. De bewoners, een 37-jarige vrouw en een 30-jarige man, werden aangehouden en na verhoor weer heengezonden. In de tweede woning werden op de zolder twee droogrekken met hennep aangetroffen. Van de bewoner, een 40-jarige man, werd een verklaring opgenomen. Ook in de derde woning was het raak. In twee slaapkamers waren plantages ingericht met in totaal 132 planten. De kwekerijen werden ontmanteld en de spullen in beslaggenomen. Ook de droogrekken, lampen en andere toebehoren gingen mee naar de vuilverbranding. Alle spullen zijn inmiddels vernietigd. De bewoners krijgen allen een proces-verbaal.

Gewonde na aanrijding

Zaandam, dinsdag 23 mei 2006, 15:32 uur.

De politie maakt proces-verbaal op van een aanrijding op de kruising Hoofdtocht en Kleine Tocht. Een 28-jarige bestuurder van een bestelauto uit Almaar reed over de Hoofdtocht vanuit de richting Zaandam in de richting van Beverwijk. Op de kruising met de Kleine tocht kwam voor hem van rechts een bedrijfsauto bestuurd door een 41-jarige man uit Alkmaar. Deze verleende geen voorrang waardoor de bestelauto vol tegen de grotere auto reed. De bestuurder van de bestelauto werd met pijn in de borst en aan zijn knie door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zijn auto raakte aan de voorzijde zwaar beschadigd. De andere auto werd aan de linker voorzijde beschadigd.

Bromfietser met 80 km per uur over de Kepplerstraat

Zaandam, 23 mei 19:00-21:00 uur

Dinsdagavond werd op de Kepplerstraat een bromfietser (met kenteken) die een snelheid van ruim 80 km haalde, op de foto gezet. De bestuurder reed bovendien door rood en maakte ook geen gebruik van het verplichte bromfietspad maar reed tussen de auto's op de hoofdrijbaan. Voor alledrie de overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Tijdens de snelheidscontrole werd van 820 voertuigen de snelheid gemeten. Maar liefst 117 bestuurders hielden zich niet aan de snelheid. De hoogst gemeten snelheden bedroegen 89 en 94 km per uur (na correctie) bij een toegestane snelheid van 50 km per uur.

26 boetes voor het niet dragen van de gordel

Purmerend, 23 mei 13.45 -16:15uur

Zeven medewerkers van het verkeershandhavingsteam hebben dinsdagmiddag op de Provincialeweg N244 en de Edisonweg 26 boetes uitgedeeld voor het niet dragen van de gordel. Tijdens de gordelcontrole werden tevens zes automobilisten die aan het bellen waren (niet handsfree) bekeurd. Ook een bestuurder die de ramen van zijn auto met folie had beplakt, een bestuurder die met een slecht zichtbare kentekenplaat reed en een bestuurder die in een auto zonder APK reed, ontkwamen niet aan een boete.

Dinsdagochtend werd op de N244 alleen op snelheid gelet. Drie procent van alle bestuurders reed te hard. De hoogste snelheid bedroeg 130 km per uur bij een toegestane snelheid van 100 km per uur.

40 km per uur te hard

Purmerend, 23 mei, 19:00-21:00

Tijdens een snelheidscontrole op de Jaagweg reed dinsdagavond één op de tien bestuurders harder dan de toegestane 50 km per uur. De hoogste snelheid bedroeg 90 km per uur. In totaal passeerden 810 auto's de controle.

Twee keer gepakt in twee dagen

Purmerend, 24 mei 08:54 uur

Agenten hebben woensdagochtend voor de tweede keer een 53-jarige automobilist uit Haarlem aangehouden wegens het rijden onder invloed. De agenten zagen de auto van de man stilstaan op de oprit van de A7 (richting Zaandam). Op het moment dat de politieauto de stilstaande auto naderde, probeerde de bestuurder nog snel een fles wijn die hij in zijn handen had, te verstoppen. Nadat een blaastest uitwees dat de man teveel gedronken had, werd de man aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat hij vijfeneenhalf keer zoveel drank op had als is toegestaan (alcoholpromillage van 2.8). De man reed ook zonder rijbewijs want dat was afgelopen maandag namelijk ingevorderd toen de man ook al was aangehouden voor het rijden met drank op.

Inbraak autobedrijf

Purmerend, dinsdag 23 mei 2006, 23:23 uur.

De politie onderzoekt een inbraak in een autobedrijf aan de Newtonstraat. Na een inbraakalarm werd ontdekt dat een ruit naast de ingang met straatstenen was ingegooid. Vermoedelijk is men door het gat naar binnen gekropen. De eigenaar wist te vertellen dat uit de zaak een setje van vier autovelgen is verdwenen. Forensische opsporing onderzoekt de achtergelaten sporen.

Inbraak woning

Zaandam, woensdag 24 mei 2006, 07:34 uur.

In een woning aan het Adama van Scheltemaplantsoen werd ingebroken door een raampje aan de achterzijde te forceren. Eenmaal binnen werd lasapparatuur weggenomen. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen dinsdagmiddag vijf uur en woensdagochtend zeven uur. De afdeling forensische opsporing doet onderzoek naar de sporen.

Inbraak woning

Purmerend, woensdag 24 mei 2006, 09:25 uur.

Bij een inbraak op de Wilgenroos werd in de nacht van 23 op 24 mei diverse goederen gestolen. Men is binnengekomen via een tuinhek en het forceren van het cilinderslot van de achterdeur. Er werden mobiele telefoons, een fotocamera en een portemonnee weggenomen.

Illegaal

Zaanstad, woensdag 24 mei 2006, 11:42 uur.

Woensdagochtend heeft de vreemdelingenpolitie samen met de arbeidsinspectie en de belastingdienst vier bedrijven in Zaandam en één in Wormerveer gecontroleerd. Bij een supermarkt in Zaandam werd een uit Oost-Europa afkomstige 24-jarige werknemer aangehouden die vermoedelijk illegaal in Nederland verblijft. De man probeerde er vandoor te gaan maar werd door een snelle agente net voor de uitgang onderschept. In de andere bedrijven werden geen illegalen aangetroffen.

Illegaal

Purmerend, dinsdag 23 mei 2006, 12:29 uur.

De politie heeft een 29-jarige man aangehouden die wordt verdacht van illegaal verblijf in Nederland. Surveillerende agenten zagen de man op een te kleine damesfiets rijden met veel schade op de plaats waar normaal een slot was bevestigd. Bij controle bleek dat de fiets niet als gestolen te boek stond maar het vreemdelingendocument dat de man overhandigde ter legitimatie bleek geruime tijd niet meer geldig. Onderzoek door de vreemdelingenpolitie toonde aan dat het om een uitgeprocedeerde asielzoeker gaat. De man werd, in afwachting van uitzetting naar een land in Afrika, ingesloten.