DSM


1e prijs DSM Awards for Chemistry and Technology 2006 naar Duitse onderzoeker voor onderzoek op het gebied van chemische biologie

De Duitse onderzoeker Marcus Koch heeft gisteren de eerste prijs in de DSM Awards for Chemistry and Technology 2006 gewonnen. De keuze van de internationale jury viel op dr. Marcus Koch, die is gepromoveerd aan de universiteit van Dortmund, voor zijn onderzoek op het gebied van chemische biologie en chemisch genoomonderzoek, de tak van wetenschap waarin met behulp van chemie onderzoek wordt gedaan aan biologische systemen. Marcus Koch is erin geslaagd de voordelen van twee concepten, Protein Structure Similarity Clustering (PSSC) en Structural Classification of Natural Products (SCONP), met elkaar te combineren bij het ontwikkelen van een instrument waarmee met weinig materiaal en binnen korte tijd meer gerichte en biologisch geprevalideerde stoffencollecties kunnen worden opgezet. Deze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt bij het ontrafelen van de functie van eiwitten en daarmee bijdragen aan de ontdekking van nieuwe medicijnen. Het werk van Koch voegt een nieuwe dimensie toe aan het geneesmiddelenonderzoek. Marcus Koch ontving een certificaat uit handen van Peter Elverding, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM. Als winnaar van de 1e prijs ontvangt hij tevens een geldbedrag van EUR 7500.


De winnaar van de 2e prijs, Sander Nabuurs van de Radboud Universiteit Nijmegen, ontvangt een geldbedrag van EUR 5000 en de winnaar van de 3e prijs, Joris Smit van de Universiteit Twente, een geldbedrag van EUR 2500. De overige zes laureaten ontvangen elk EUR 1250.

Uit het grote aantal inzendingen die dit jaar werden ontvangen kozen de regionale jury's de beste drie uit hun eigen regio. De in totaal negen genomineerden presenteerden maandag 22 mei hun onderzoek aan de internationale jury, die vervolgens de top 3 aanwees.

De prijsuitreiking vond dit jaar plaats in Sportschloss Velen in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, een van de deelnemende regio's in de competitie. In zijn toespraak bij de prijsuitreiking onderstreepte de heer Elverding de belangrijke rol die innovatieve wetenschap speelt bij het verbeteren van de kwaliteit van het leven, en deed hij een beroep op de jonge prijswinnaars om hun talenten in te zetten voor een betere wereld: "Het is aan jullie om de wereld van morgen vorm te geven en jullie buitengewone wetenschappelijke talent te gebruiken om oplossingen aan te dragen voor veel van de problemen waar de mensheid mee worstelt."

Stimulans voor grensverleggend onderzoek
De DSM Awards for Chemistry and Technology werden dit jaar voor de eenentwintigste keer uitgereikt. Tot 2001 was deelname beperkt tot promovendi van onderzoeksinstituten in Nederland en Vlaanderen. In 2002 kwam daar Wallonië bij, en sinds 2003 kunnen ook onderzoekers uit de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen meedoen. De awards hebben in de loop der jaren in academische kringen een grote reputatie verworven en de award-competitie is een belangrijke gebeurtenis op de internationale kalender.

DSM heeft nu besloten om zich met de awards op een breder geografisch gebied te richten. In 2007 wordt een parallelle competitie met eenzelfde prijzensysteem opgezet voor jonge wetenschappers aan universiteiten in Zwitserland, Oostenrijk, Oost-Frankrijk en Zuid-Duitsland. Deze parallelle competitie zal worden gekoppeld aan DSM Nutritional Products, een van de nieuwste leden van de DSM-familie. DSM Nutritional Products heeft zijn hoofdvestiging in de regio Basel in Zwitserland en onderhoudt in en rond deze regio nauwe contacten met de academische wereld.

Verder zal in 2007 de naam van de awards worden gewijzigd in "DSM Innovation - Science & Technology Awards" om uitdrukking te geven aan zowel DSM's innovatiegerichtheid als het steeds bredere scala aan wetenschappelijke disciplines dat door de awards wordt bestreken.

DSM doet veel van zijn onderzoekswerk in nauwe samenwerking met universiteiten. Met zijn Science & Technology awards wil DSM jonge wetenschappers stimuleren tot creatief en grensverleggend onderzoek. Dit is volgens DSM van belang omdat dergelijk onderzoek niet zelden aan de basis staat van de ontwikkeling van nieuwe, kennisintensieve industriële processen en technisch hoogwaardige producten. Daarnaast is DSM van mening dat kwalitatief hoogstaand universitair onderzoek in nauw verband staat met academisch onderwijs van hoog niveau.

Juryverslag
In haar verslag over de eersteprijswinnaar zegt de jury dat ze onder de indruk is van het 'out-of-the-box' denken van dr. Koch: "Wat de prestatie van de winnaar zo speciaal maakt is dat hij de principes en technieken van bio-informatica en chemische informatica heeft geïntegreerd in een nieuwe benadering op het gebied van geneesmiddelenontwerp." De jury verwacht dat de resultaten van dit en de andere bekroonde onderzoeken in belangrijke mate zullen bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen in de desbetreffende gebieden.

De winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs
Marcus Koch verrichtte zijn onderzoek aan het Max Planck-Instituut voor Moleculaire Fysiologie en aan de Faculteit Chemie van de Universiteit van Dortmund onder supervisie van Prof. H. Waldmann.

Sander Nabuurs verrichtte zijn onderzoek aan het Centrum voor Moleculaire en Biomoleculaire Informatica aan de Radboud Universiteit Nijmegen onder supervisie van Professor G. Vriend.

Joris Smit verrichtte zijn onderzoek aan de Faculteit Chemische Technologie aan de Universiteit van Twente onder supervisie van Professor J. Kuipers.

Andere winnaars
De overige zes laureaten zijn:

België
Lieven Gevers Universiteit Leuven
Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse

Ive Hermans Universiteit Leuven
Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse

Miguel Stevens Universiteit Leuven
Rega Instituut voor Medisch Onderzoek

Duitsland - Nordrhein-Westfalen
Christoph Grondal RWTH Universiteit Aken
Instituut voor Organische Chemie

Nils Gerhardt Ruhr-Universiteit Bochum
Werkgroep Opto-elektronische Structuren en Materialen

Nederland
Ronald Naber Universiteit Groningen
Materials Science Centre