FNV

"Spoedoverleg over falende re-integratie WAO'ers"

De FNV wil op de kortst mogelijke termijn spoedoverleg met minister De Geus en de werkgevers, nu het midden- en kleinbedrijf zegt dat zij vrijwel niet in staat zijn om gedeeltelijk arbeidsongeschikten aan het werk te helpen of te houden.

"We hebben met de werkgevers keiharde afspraken gemaakt over het in dienst houden of herplaatsen van gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Nu lezen we opeens in de krant dat het MKB zegt die niet na te kunnen komen. Dit is schandelijk en schadelijk. Hiermee worden alle afspraken rond loondoorbetaling bij ziekte en de re-integratie op z'n kop gezet," stelt FNV's vice-voorzitter Ton Heerts.

De FNV-voorman wijst erop dat er maar liefst 450.000 bedrijven zijn in het midden- en kleinbedrijf. "Die vertegenwoordigen een veelvoud aan banen waar arbeidsongeschikten terecht kunnen. Ik wil nu snel van VNO-NCW weten of de situatie bij de grote bedrijven net zo somber is. De werkgevers komen er niet mee weg door de schuld van de falende re-integratie vooral bij het UWV te leggen."

Heerts noemt de situatie voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten hachelijk. "Het aantal mensen dat als gedeeltelijk arbeidsgeschikt wordt aangemerkt, groeit door het nieuwe WAO-stelsel. Bovendien verliezen veel mensen door de strenge herkeuringen geheel of gedeeltelijk hun uitkering. Den Haag zegt dat ze aan het werk kunnen, maar de werkgevers laten het afweten. De gedeeltelijk arbeidsgeschikten zitten klem."

24 mei 2006