President Sierra Leone opent nieuwe vleugel vrouwenziekenhuis

Mercy ships

President Sierra Leone opent nieuwe vleugel vrouwenziekenhuis.

Sierra Leone, 24 mei 2006 - De president van de republiek Sierra Leone, Alhaji Dr. Ahmad Tejan Kabbah, opende dinsdag 23 mei officieel 'Hostel of Hope', een nieuwe vleugel van het Aberdeen Clinic and Fistula Center(ACFC) in de hoofdstad Freetown. Het door het Nederlandse echtpaar Rene en Marianne Lako geleidde ACFC-ziekenhuis is gespecialiseerd in operaties voor vrouwen met een Vesicovaginale Fistel (VVF). De opening van 'Hostel of Hope' markeerde eveneens het eerste succesvolle jaar van het ACFC. In maart 2005 werd het ACFC samen met de polikliniek voor kinderen door hulpverleningsorganisatie Mercy Ships in gebruik genomen.

Sinds de start van het ACFC zijn meer dan 500 Sierra Leonese vrouwen geopereerd aan een Vesicovaginale Fistel (VVF). In de polikliniek zijn het afgelopen jaar al meer dan 5400 kinderen behandeld en gevaccineerd. 'En dat is iets om te vieren,' zegt Rene Lako, directeur van Mercy Ships Sierra Leone.

VVF is een aandoening die bij veel vrouwen ontstaat door een problematische bevalling. De vrouwen verliezen tijdens de bevalling meestal niet alleen hun baby, maar raken ook incontinent door de grote druk op de blaas en baarmoeder. Er ontstaat een onnatuurlijke opening 'fistel' tussen het geboortekanaal en de blaas. VVF kan sociale en maatschappelijke uitstoting tot gevolg hebben wat de levens ruïneert van talloze vrouwen.

Mercy Ships is een wereldwijde organisatie met een vloot van zeeschepen die medische zorg en ontwikkeling bieden in de armste landen ter wereld. Voor meer informatie over Mercy Ships bezoek: www.mercyships.nl

Op de foto: President Alhaji Dr. Ahmad Tejan Kabbah en Rene Lako, directeur Mercy Ships Sierra Leone.

Noot voor redactie,