Gemeente Schiedam


Proefboring bij Stadskantoor voor energieopslag

Op 29 mei 2006 zal een proefboring worden verricht bij het Stadskantoor (achter de ruïne) om te kunnen beoordelen of de bodem geschikt is om energieopslag in de bodem toe te passen.

Dit betekent dat met behulp van een grote boorstelling (Ø 300 tot 500 mm) zal worden geboord tot maximaal 220 meter diepte. Tijdens de boring zal de ondergrond in kaart worden gebracht door monsters te nemen. Op basis hiervan kan worden bepaald of de bodem ter plaatse over voldoende zandpakket beschikt om energieopslag te realiseren.

Met het energieopslagsysteem wil de gemeente fors besparen op het gebruik van energie voor het Stadskantoor: 26% besparing op verwarming en 81% op koeling. Hiermee wordt de uitstoot van CO2 met circa 43 ton op jaarbasis verminderd.

Het energieopslagsysteem werkt als volgt: s zomers wordt er koude-energie uit de bron gehaald (en warmte in de bron opgeslagen), zodat het Stadskantoor gekoeld wordt. s Winters wordt het energieopslagsysteem benut voor verwarming (en koude in de bron opgeslagen).

Als tijdens de proefboring blijkt dat de ondergrond hiervoor geschikt is, dan zal de proefbron direct daarna worden opgeboord tot Ø 800 mm, tot een diepte van 25 meter. Hierop kunnen dan de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het duurzame energiesysteem al meteen worden verricht. In de loop van dit jaar kan het systeem dan verder worden aangelegd en aangesloten.