Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Azough over falende controles bij het ministerie van VWS

Kamerstuk, 24-5-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2680051

24 mei 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op vragen van het Kamerlid Azough over falende controles bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2050612290).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht `VWS slaat waarschuwingen in de wind'? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Klopt het dat KPMG in zijn rapport heeft gesteld dat bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport essentiële controlemaatregelen in de procedures rond de garantieverlening ontbraken? Hoe verhoudt deze conclusie zich tot het feit dat u schrijft 2) dat deze schending van de ambtelijke integriteit niet met een nog sterker controlesysteem te ondervangen is?

Antwoord 2
Ja. Wellicht hadden zeer gedetailleerde, door verschillende personen uitgevoerde en stringent gecontroleerde procedures de kans op fraude kunnen reduceren. Maar valsheid in geschrifte is er juist op gericht procedures en controles bewust te doorbreken en in dit geval is dat ook gebeurd. Bij de onderhavige regeling speelt ook dat vele jaren geen enkele onregelmatigheid aan het licht was gekomen en dat ook nimmer gewaarschuwd is voor risico's bij dat deel van de procedure waar de valsheid in geschrifte aan de orde was.

Vraag 3
Klopt het ook dat de interne accountantsdienst van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 1999 tot en met 2003 aan de ambtelijke top heeft gerapporteerd dat de procedures voor de garantieverlening onvoldoende werden nageleefd? Waarom is er niet direct actie ondernomen?

Antwoord 3
Dit klopt. De Auditdienst (AD) heeft aan de ambtelijke top in die periode gerapporteerd over de tekortkomingen in het garantiebeheer. Daarbij is met name gewezen op het feit dat er telkens sprake was van grote administratieve achterstanden. Door deze tekortkomingen werd het risico vergroot dat de jaarlijkse verantwoording van de openstaande garantieverplichtingen niet juist en volledig beschikbaar zou komen. De AD heeft de ambtelijke top nimmer gewezen op het risico van een mogelijke integriteitsinbreuk als samenspanning met een derde partij. Mede naar aanleiding van de opmerkingen van de AD is in het jaar 2002, dus ver voor deze zaak medio 2005 aan het licht kwam, besloten tot uitbesteding van het garantiebeheer.

Vraag 4
Is de interne accountantsdienst inmiddels tevreden over de procedures rond de subsidieverlening? Zo neen, waarover nog niet?

Antwoord 4
Er worden geen nieuwe garanties meer verstrekt voor instellingen in de gezondheidszorg. Een beoordeling van de Auditdienst van de procedures is gezien het bovenstaande niet meer aan de orde.

Vraag 5
Kunt u aangeven hoe de procedures bij het Waarborgfonds voor de Zorgsector zijn ten aanzien van lopende zaken? Is hier wel sprake van een effectieve controle?

Antwoord 5
De overdracht van de uitvoerende taken met betrekking tot de lopende garanties is geregeld middels een overeenkomst van 17 december 2003 tussen de Staat der Nederlanden en de Stichting Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ). Hierin zijn opgenomen de werkzaamheden en een procedurebeschrijving, waarbij monitoring van de instellingen, rapportage en verantwoording een belangrijke rol spelen. De stichting verricht onder andere een initieel kredietwaardigheidsonderzoek, waarbij de financiële en juridische structuur van de rechtspersonen in kaart wordt gebracht. Daarna vindt periodieke herbeoordeling plaats (minimaal één keer per jaar). De stichting beoordeelt de VWS-instellingen op dezelfde wijze als WfZ-deelnemers, hierbij is naar mijn mening sprake van een effectieve controle. Volgens de rapportage over het jaar 2005 zijn nagenoeg alle instellingen reeds onderworpen aan een kredietwaardigheidsonderzoek. Hieruit zijn verder geen onregelmatigheden gebleken.

Vraag 6
Herinnert u uw antwoorden op eerdere schriftelijke vragen 3) waarin u stelde dat gehandicapten c.q. de gehandicaptenzorg niet gedupeerd zijn? In hoeverre kunt u garanderen dat de zorg noch direct noch indirect gedupeerd is, aangezien de ruim twintig miljoen euro niet daadwerkelijk in de zorg is geïnvesteerd?

Antwoord 6
Ja. De inlossing van de garantie is, overeenkomstig de algemene gedragslijn bij garanties, niet ten laste van de reguliere zorgbegroting gegaan, maar uit de algemene middelen betaald.

Vraag 7
Kunt u aangeven of de som van ruim twintig miljoen euro kan worden teruggevorderd?

Antwoord 7
Het ministerie heeft in overleg met het OM en gehoord het advies van de Landsadvocaat alle denkbare stappen genomen om te kunnen komen tot verhaal. Of en zo ja in welke mate dit succes heeft, is op dit moment niet te zeggen.

1) het Algemeen Dagblad, 20 april jl.
2) Aanhangsel-Handelingen nr. 997, vergaderjaar 2005-2006 3) Aanhangsel-Handelingen nr. 885, vergaderjaar 2005-2006