Verkeershandhaving


Hardleerse alcomobilist zonder rijbewijs aangehouden

24 mei 2006

Agenten hebben woensdagochtend een 53-jarige automobilist uit Haarlem aangehouden wegens het rijden onder invloed. De agenten zagen de auto van de man stilstaan op de oprit van de A7 (richting Zaandam). Op het moment dat de politieauto de stilstaande auto naderde, probeerde de bestuurder nog snel een fles wijn die hij in zijn handen had, te verstoppen.

Nadat een blaastest uitwees dat de man teveel gedronken had, werd de man aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat hij maar liefst vijfeneenhalf keer zoveel drank op had als is toegestaan (alcoholpromillage van 2.8). De man reed ook nog eens zonder rijbewijs. Dit was afgelopen maandag namelijk ingevorderd toen de man ook al was aangehouden voor het rijden met drank op.

0,5 en 0,2 promille
Het is verboden om een voertuig te besturen als het alcoholgehalte in het bloed meer dan 0,5o/oo bedraagt (ca. 2 glazen), maar het is uiteraard het beste om nuchter achter het stuur te zitten. Wie wordt aangehouden voor een alcoholcontrole, is verplicht om daaraan mee te werken. Wie weigert, mag meteen zijn rijbewijs inleveren. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete tot enkele jaren gevangenisstraf. Ook kan een rijverbod opgelegd worden en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar (10 jaar bij recidive).

Sinds 1 januari 2006 geldt voor beginnend bestuurders strengere regelgeving. Deze automobilisten mogen al bij 0,2o/oo niet meer achter het stuur kruipen.