Partij van de Arbeid


Den Haag, 24 mei 2006


Vragen van de leden Waalkens, Bussemaker en Stuurman (allen PvdA) aan de minister van LNV en de staatssecretaris en minister van SZW over


ontslagen en Poolse werknemers in de land- en tuinbouw


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht van FNV-Bondgenoten over het te gemakkelijk verlenen van ontslagvergunningen in de land- en tuinbouw en het daarna in dienst nemen van goedkopere Poolse werknemers?


2. Om hoeveel ontslag vergunningen gaat het hier en in welke regio's? Hebt u meer van dergelijke signalen van andere sectoren c.q. regio's?


3. Is het terecht dat het CWI wordt verweten dat (te) gemakkelijk aan werkgevers ontslagvergunningen worden verstrekt, wetende dat bij de daadwerkelijke ontslagvergunning een clausule is opgenomen dat bij invulling van mogelijke nieuwe vacatures binnen 6 maanden op hetzelfde bedrijf de eerder ontslagen medewerkers weer in dienst moeten worden genomen?


4. Maken de werkgevers in bovengenoemde gevallen vervolgens gebruik van illegale dan wel legale Poolse werknemers?


5. Op welke wijze sluit deze ontwikkeling aan bij de gecontroleerde en gefaseerde openstelling van de grenzen in het kader van vrij verkeer van werknemers, waarbij de arbeidsmarkttoets in principe voorlopig gehandhaafd blijft?


6..Bent u bereid om na te gaan op welke feiten de mededeling van FNV-Bondgenoten is gebaseerd?


7.. Indien de feiten kloppen, welke maatregelen wilt u dan gaan nemen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen en gedupeerde werknemers tegemoet te komen?


Meldweek FNV-bondgenoten 'Hebt U Poolse coollega's?'