Partij van de Arbeid


Den Haag, 24 mei 2006


Vragen van de leden Van Dam en Albayrak (beiden PvdA) aan de minister van Justitie over


afspraken tussen de ministers van de EU-landen en de VS over het verstrekken van Internetgegevens aan de Amerikaanse autoriteiten


1. Klopt de berichtgeving dat er afspraken zijn gemaakt tussen de EU en de VS over het ter beschikking stellen van opgeslagen en bewaarde Internetgegevens van Europese Internetters waaronder de gegevens van Nederlanders? Zo ja, kunt u nader ingaan op de afspraken die de Europese ministers met de VS hebben gemaakt?


2. Is het mogelijk dat de Amerikaanse autoriteiten de beschikking krijgen over de gegevens van allerlei willekeurige burgers of krijgen zij slechts de beschikking over gegevens die afkomstig zijn van specifieke personen waar onderzoek naar wordt gedaan?


3. In welke mate kan de Nederlandse overheid controleren en garanderen dat privacygevoelige gegevens, die verstrekt worden aan Amerikaanse autoriteiten, ook gebruikt worden conform Europese richtlijnen en nationale wetgeving, zoals bijvoorbeeld wordt beoogd met de Safe Harbour Agreement?


4.Hoe is de rechtsbescherming geregeld van personen die door de gegevensverstrekking consequenties ondervinden in de VS, zoals bijvoorbeeld vermelding in lijsten van verdachte personen? Hebben zij toegang tot de rechtsbescherming in de VS zoals ook onderdanen van de VS die hebben? Zo niet, hoe denkt u dit te gaan veranderen?


http://www.nu.nl/news/732649/51/%27VS_krijgen_beschikking_over_gegevens_Europese_internetters%27.html
en http://www.webwereld.nl/articles/41149/vs-krijgt-toegang-tot-gegevens-europese-bewaarplicht.html