Provincie Zuid-Holland

Kleine klachtengolf in Papendrecht

Milieutelefoon Zuid-Holland
Dinsdagavond 23 mei 2006 kwamen laat in de avond bij de Milieutelefoon van de provincie Zuid-Holland, de Milieudienst Zuid-Holland Zuid en de politie in totaal 8 klachten binnen uit de gemeente Papendrecht over geluidsoverlast. Scheepswerf Hoebee, gevestigd aan de Merwedestraat te Dordrecht bleek de veroorzaker. Bij deze scheepswerf is Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bevoegd gezag in het kader van de Wet milieubeheer.

De milieu-inspecteur van de Milieudienst voerde geluidsmetingen uit bij de bron van de werkzaamheden. Een niveau van 125 decibel (dB(A) is daarbij vastgesteld. Uit berekening van dit getal blijkt dat de klagers in Papendrecht werden blootgesteld aan een geluidsniveau van ca 61 decibel (dB(A). Na aandringen heeft het bedrijf de werkzaamheden gestaakt.

Inmiddels is gebleken dat het bedrijf een aantal voorschriften uit haar Wet milieubeheer vergunning heeft overtreden. Werkzaamheden in de avonduren moeten vooraf gemeld worden bij de Milieutelefoon van de provincie. Dit is niet gedaan. Daarnaast werden de geluidsnormen die gelden voor de avond en nachtperiode, dat is 30 decibel (dB(A) ver overschreden.

Een bestuursrechtelijk handhavingstraject wordt ingezet. Tevens is aangifte gedaan bij een opsporingsambtenaar van de provincie, die onderzoek doet en vervolgens een proces-verbaal opgestelt dat wordt voorgelegd aan de Officier van Justitie.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22