Korps Landelijke Politiediensten

Zeven verdachten aangehouden bij Ochtendgloren

Apeldoorn, 24-05-2006 o Samenwerkende opsporingsorganisaties hebben in de nacht van dinsdag 23 op woensdag 24 mei 2006 op de rijksweg A1 ter hoogte van Apeldoorn de zeven verdachten aangehouden bij de verkeerscontrole Ochtendgloren. Van drie personen kon de identiteit niet worden vastgesteld. In de auto waarmee zij reden lag een kentekenplaat van een gestolen BMW. Eén persoon toonde een paspoort met een geboortedatum die was veranderd. Drie personen verbleven vermoedelijk illegaal in Nederland. In totaal zijn 710 personenautos en 65 vrachtautos gecontroleerd. Hiervan zijn ruim 80 bestuurders van personenautos bekeurd voor uiteenlopende overtredingen. Vier reden zonder rijbewijs. Bij de vrachtwagens waren 18 bestuurders in overtreding. Zes kregen een rijverbod opgelegd. Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs rekenden in totaal direct 11.670 euro af. Drie bestuurders hadden teveel gedronken. Op kenteken zijn 386 bestuurders bekeurd voor het overschrijden van de maximum snelheid.

In beide richtingen zijn de bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol en andere overtredingen. Voor de duur van de controle was deze locatie aangewezen als veiligheidsrisicogebied en vonden er preventieve fouilleringen plaats. In totaal zijn er 4 wapens aangetroffen, waaronder een vuurwapen dat voortijdig uit de auto werd gegooid. Met radar zijn alle passerende bestuurders gecontroleerd op snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 182 km/uur.

Zoveel mogelijk bestuurders zijn tussen 22.30 en 04.30 uur naar de parkeerplaatsen Lukasgat en De Hucht geleid, waar zij in eerste instantie een blaastest aflegden.
Bestuurders die teveel alcohol hadden gedronken ondergingen ter plaatse een ademanalyse. Een drugshond met begeleider en drugsexperts van de Regiopolitie maakten het mogelijk om verdovende middelen te onderscheppen. Een scanmobiel van de Douane scande bagage op o.a. wapens. Inspectie Verkeer en Waterstaat controleerde specifiek vrachtwagenchauffeurs.
De Koninklijke Marechaussee controleerde o.a. documenten op echtheid.

Aan deze gezamenlijke controles werkten ruim 110 personen mee van de regiopolitiekorpsen IJsselland, Twente, Noord en Oost Gelderland, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie parket Zwolle, Parketpolitie, Douane, Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting Zwolle, Voedsel en Waren Autoriteit, Sociale Opsporings- en Inlichtingen Dienst, Algemene Inspectie Dienst, Parketpolitie, Rijkswaterstaat en Autobahnpolizei NI-Osnabrück \ NRW-Münster.