Nederlands expertteam en helikopters klus geklaard in S

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Het waterpeil in de rivieren is weer normaal in grote delen van de binnenlanden van Suriname, dat ruim twee weken geleden te maken kreeg met overstromingen.De acute noodhulpfase is voorbij, de herstelfase breekt aan, zo meldde de Surinaamse minister Van Ravenswaay (Planning en Ontwikkelingssamenwerking)vanmiddag in een persconferentie met minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking)in Den Haag. Dat betekent dat de hulpverleningsactiviteiten snel zullen worden overgedragen aan de verantwoordelijke ministeries en organisaties in Suriname. Het Nederlandse expertteam keert terug naar Nederland en de inzet van de Nederlandse helikopters wordt naar verwachting donderdag beëindigd. Nederland is blij met de verbetering van de situatie en zal ook in de herstelfase de Surinaamse regering ondersteunen.

Het Nederlandse expertteam rondt de werkzaamheden vandaag af. Het VN-team is dinsdag al uit Suriname vertrokken. De Nederlandse adviseurs voor watermanagement hebben hun rapport overstromingen gepresenteerd aan de Surinaamse autoriteiten en organisaties verantwoordelijk voor waterbeheer. Het rapport gaat in op de oorzaak, de kans op herhaling en geeft aan welke voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen. Dit plan is door de Surinaamse regering goed ontvangen. Juist over een beter waterbeheer zullen de ministers Van Ravenswaay en Van Ardenne vandaag nog met elkaar verder praten. De Nederlandse waterdeskundige heeft in samenwerking met internationale en Surinaamse deskundigen een water en sanitair plan opgesteld. Dat plan kan nu tot uitvoering worden gebracht; de eerste vaten voor opvang van regenwater, met als doel drinkwatergebruik, zijn inmiddels naar de getroffen gebieden gebracht.

De Nederlandse marine helikopters vervoeren sinds vorige week donderdag dagelijks voedselpakketten en hulpgoederen naar de binnenlanden van Suriname. Daaronder ook de door Nederland geschonken stretchers, dekens en hangmatten met muskietennetten. Mede dankzij de inzet van de Nederlandse helikopters zijn er nu in de getroffen gebieden zelf buffers van noodgoederen aangelegd. Deze goederen kunnen vandaar door de Surinamers zelf verder worden vervoerd en verdeeld. Minister Van Ravenswaay heeft aangegeven dat de vier Nederlandse marine helikopters na morgen niet meer nodig zijn voor hulpvluchten in Suriname. Het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam, met daarop de vier Lynx helikopters van de Koninklijke Marine, dat nu voor de kust van Suriname ligt, zal naar verwachting donderdagavond vanuit Suriname opstomen naar het Caraïbisch gebied om zich daar dan te voegen bij de grote internationale oefening Joint Caribean Lion.

De één miljoen euro noodhulp, die minister Van Ardenne
(Ontwikkelings-samenwerking) direct beschikbaar heeft gesteld, is door de VN gebruikt voor noodhulp. Zo is begonnen met de verspreiding van 200 watertanks voor de opvang van regenwater, was er brandstof nodig voor transport en zijn er voedselpakketten gedistribueerd en wordt er voorlichting gegeven over hygiene. Ook is er uit dit hulpbudget communicatie- en informatie-apparatuur aangeschaft ter versterking van het Surinaamse Coordinatiecentrum voor Rampenbeheersing.