Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 24 mei 2006

Politiecontroles op verzoek

Hoe krijgen we veiliger horeca in De Baarsjes? In gesprek met stadsdeelvoorzitter Arco Verburg, afgelopen maandag, pleit een aantal horeca-ondernemers voor vrijwillige politiecontroles in de zaak. Worden bij die vrijwillige controles wapens of drugs aangetroffen, anders dan bij het personeel zelf, dan moet dit niet leiden tot het dichtspijkeren van de horecagelegenheid, vinden de ondernemers. Samen met politie en justitie onderzoekt Verburg nu of dit een haalbaar voorstel is.

Alle politieke partijen spraken afgelopen dinsdag steun uit voor de inzet om meer en scherper controles in de horeca uit te voeren. Geen van de politieke partijen in de stadsdeelraad denkt dat preventief fouilleren, zoals in Centrum of Zuid-Oost, het middel is de veiligheidssituatie in De Baarsjes te verbeteren. De stadsdeelvoorzitter kijkt op verzoek van de raad, of lokatiegebonden preventief fouilleren buiten een door burgemeester en openbaar ministerie aangewezen risico-veiligheidsgebied mogelijk is.

Verburg stopt met het onderzoek naar gericht (persoonsgebonden) preventief fouilleren. Minister Donner van Justitie berichtte deze week over de uitbreiding van de mogelijkheden van een zogenaamde bijzondere voorwaarde (bijvoorbeeld straatverbod, contactverbod, elekronisch toezicht). Dit in het kader van modernisering van het sanctiestelsel. Gericht preventief fouilleren is in die voorstellen niet aan de orde, waarmee er voorlopig geen basis komt voor persoonsgebonden selectief preventief fouilleren.

Op de bewonersbijeenkomst, dinsdagavond, met medewerking van de politie, was het niet druk. Bewoners gaven vooral signalen af over horeca-overlast in hun directe leefomgeving en wilden beter weten waar ze met hun klachten terecht kunnen.

Informatie: Rinze van Opstal, 020 589 2762, 06 1299 1741

Handboek Herinrichting Openbare Ruimte

Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes geeft het concept Handboek Herinrichting Openbare Ruimte De Baarsjes vrij voor inspraak. In het handboek zijn uitgangspunten en principes vastgelegd over de inrichting van de openbare ruimte. Het handboek moet voorkomen dat verschillende ontwerpers op verschillende plekken andere inrichtingsprincipes hanteren. Hierdoor wordt de samenhang en herkenbaarheid en daarmee de kwaliteit van de openbare ruimte vergroot. Een bijkomend voordeel is dat het opstellen van herinrichtingsplannen minder tijd gaat kosten. Ook kunnen de kosten voor projecten in de openbare ruimte al vroegtijdig in beeld worden gebracht. Het handboek ligt van 7 juni tot 19 juli ter inzage. Bewoners worden actief bij de inspraak betrokken.

Informatie: Manuel Monkau, 020 589 272, 06 2255 5547

Juni Kunstmaand: Meneer de Wit start aanleg Witte Lijn

Kunstenaars en medewerkers van kunstcentrum Meneer de Wit zijn deze week begonnen met het trekken van de Witte Lijn naar het Mercatorplein. Een zichtbare Witte Lijn van 1000 meter, gemaakt met verschillende materialen en kunstvoorwerpen, loopt dwars door het hele stadsdeel. Langs de lijn en op het Mercatorplein zijn op zaterdag 3 juni 20 kunstwerken te zien en vinden evenementen plaats. Van beeldende kunst tot installaties en performances. Tussen 12 en 18 uur is de lijn te volgen onder begeleiding van een kunstgids. De lijn blijft tijdens de hele Juni Kunstmaand zichtbaar. Informatie over de Witte Lijn: www.dewittelijn.nl

Informatie: Edith van Ark, 020 589 2706, 06 - 5234 0310.

Juni Kunstmaand: eerste openingen exposities

Op donderdag 1 juni van 17.30 - 19.30 uur opent oud stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren samen met Ayse Unver van de Openbare Bibliotheek de fototentoonstelling 'Kind en kleuren', van Kees Stoffels in MLB expositieruimte. De tentoonstelling bestaat uit een serie werkportretten van jonge kinderen die schilderen op het Mercatorplein. Voor ouders die in het veertigtal foto's hun kind herkennen, ligt een gratis afdruk klaar in de galerie. MLB expositieruimte aan de Witte de Withstraat 32 is tijdens Juni Kunstmaand geopend op za 3, 10, 17 en 24 juni van 12 - 17 uur. Op 3 juni ook van 17 - 22 uur en 4 juni van 12 -17 uur.

Diezelfde donderdag, 1 juni, leest schrijver Jan Brokken voor in Galerie Arps & Co aan de Arubastraat 1. Aanvang: 20 uur. Galerie Arps & Co is geopend op donderdag en vrijdag van 16 - 19 uur en op afspraak.

Kijk voor meer informatie en programma op www.junikunstmaand.nl

Informatie: Edith van Ark, 020 589 2706, 06 5234 0310

3 juni: gratis parkeren Witte Lijn en Pinksterbraderie

Tijdens de Pinksterbraderie en het kunstproject De Witte Lijn, op 3 juni, kunnen bezoekers hun auto gratis parkeren in de Mercatorpleingarage. Als u uw auto in de garage parkeert, zijn uitrijkaarten te verkrijgen bij de gids die bezoekers langs De Witte Lijn begeleidt. Ook staat op de braderie een kraam in de buurt van de garage waar uitrijkaarten te krijgen zijn. U moet daarbij uw inrijkaart inleveren. Het stadsdeel deelt deze kaarten uit om bezoek op bijzondere dagen aan het stadsdeel te stimuleren. Hiervoor geldt wel: op = op.

Arco Verburg opent Rembrandtparkfestival met stadsdeelvoorzitter Slotervaart

Het Rembrandtparkfestival, op verschillende plekken in het Rembrandtpark, start zondag 28 mei om 11 uur. De officiële opening vindt plaats om 14 uur op het grote voetbalveld in het bijzijn van Arco Verburg, stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes en Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. Het programma van het Rembrandtparkfestival is te zien op www.eigenwijks.nl. Het festival wordt georganiseerd door vrijwilligers en buurtorganisaties en wordt financieel ondersteund door stadsdelen Slotervaart en De Baarsjes.

Informatie en reserveren: Eigenwijks, 020 346 0670 (Zahra Maada)

Aanpassing parkeertarieven

De parkeertarieven voor vergunninghouders worden in 2007 verhoogd met het inflatiepercentage van 1,75%. Hiermee komen bewoners- en bedrijfsvergunningen volgend jaar op respectievelijk 68,40 euro en 109,20 per maand uit. Voor parkeren bij de meter blijft het zogenaamde B-tarief van kracht. Dit wordt volgend jaar waarschijnlijk met 10 cent per uur verhoogd. Het Dagelijks Bestuur heeft dit voorstel vastgelegd in een zwaarwegend advies aan de gemeenteraad. In dit advies heeft het DB ook een voorstel voor het wijzigen van vergunninggebied Baarsjes I opgenomen. Met deze wijziging wordt het mogelijk kopers en huurders van het nieuw te bouwen complex aan het Piri Reisplein (Baarsjesweg) geen parkeervergunning op het maaiveld te verlenen. Onder het complex komt een parkeergarage voor 238 auto's. Het Dagelijks Bestuur komt hiermee tegemoet aan een besluit van de stadsdeelraad. Eind 2006 worden deze voorstellen aan de gemeenteraad voorgelegd.

Informatie: Manuel Monkau, 020 589 2728, 06 2255 5547

Masterplan Kunst voor Chassébuurt

Stadsdeel De Baarsjes wil de geschatte 132.000 euro die de komende jaren beschikbaar is voor kunst in de openbare ruimte van de Chassébuurt op een gerichte manier in gaan zetten. Het stadsdeel is met veel vernieuwingsprojecten in de Chassébuurt bezig en wil voorkomen dat de toepassing van de percentageregeling (http://www.rijksbouwmeester.nl/werk/Percentageregeling_16_08_2004_website.pdf) leidt tot een groot aantal kleinere, niet gecoördineerde kunstopdrachten. Voorstel is om op basis van de criteria zorgvuldigheid, kwaliteit, samenhang met de Amsterdamse Schoolstijltraditie en culturele diversiteit opdrachten te geven voor hekwerken, een typografisch plan (wegwijzers, gevelbelettering, huisnummerbordjes) en op korte termijn concrete opdrachten voor kunsttoepassingen rondom de Westermoskee en voor de onderdoorgang naar het in de zomer op te leveren jongerencentrum Plan West / La Rainbow. Verder wordt Atelier Veldwerk uit Den Haag, dat eerder de culturele analyse van de Chassébuurt verrichte, gevraagd om twee maal per jaar een 'kunst- en cultuurscouting' te organiseren, om te bewaken dat het masterplan goed uitgevoerd wordt. Het plan ligt ter inzage van 7 juni t/m 19 juli 2006.

Informatie: Edwin Raap, 020 5892 783

Nieuwe thuisbasis voor bewonersgroepen

Bewonersgroepen kunnen voortaan terecht in een van de drie buurtpunten in De Baarsjes. Ook de buurtregisseurs en het opbouwwerk van Stichting Dock gebruiken de buurtpunten als thuisbasis. De functies van de drie buurtconciërges komen per 1 juni 2006 te vervallen. Het werk met betrekking tot de openbare ruimte dat tot dusver werd verricht door de buurtconciërges, wordt overgenomen door stadsdeelwerken. Stichting Dock verzorgt vanaf 1 juni de dienstverlening op de buurtpunten zelf. Bewonersgroepen die gebruik willen maken van de faciliteiten van de buurtpunten of een geveltuin willen aanvragen, kunnen hiervoor contact opnemen met Stichting Dock.

Wij Amsterdammers II

De Baarsjes organiseert in 2006 onder de noemer 'Wij Amsterdammers' onder andere de Vakantieschool, A classroom of difference, Andere culturen (Inburgeren Andersom), Liedjes uit de oude doos Festival, Laat zien wie je bent!, Girlpower Day, training moskeebesturen in het herkennen van extremistisch gedrag, tolerantie op school, oprichting Denktank en het Döner en Stamppot project. Het Dagelijks Bestuur heeft ingestemd met de 15 activiteiten die het stadsdeel wil organiseren en vraagt daarvoor financiering aan bij de centrale stad. Voor deze projecten is 164.000 euro beschikbaar. Het Dagelijks Bestuur reserveert ook 69.000 euro voor bewonersinitiatieven. De bewoners worden extra gestimuleerd om activiteiten te organiseren die het ''Wij Amsterdammers gevoel'' versterken.

Wij Amsterdammers II is een vervolgprogramma op Wij Amsterdammers I. Na de moord op Theo van Gogh heeft Centrale Stad het actieprogramma Wij Amsterdammers gelanceerd om verdere maatschappelijke onrust en verdeling te voorkomen. Het actieprogramma II staat in het teken van investeren in sociaal kapitaal en netwerk, het stellen van grenzen en eisen, perspectief en kansen bieden.

Informatie: Wim de Graaf, 020 589 2512, 06 1237 9510

Nieuwe bewoners: ondergronds parkeren

Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes wil het aantal parkeerplaatsen in het stadsdeel met 250 uitbreiden. Deze plaatsen moeten worden gerealiseerd in ondergrondse parkeergarages. In totaal moeten er 500 ondergrondse parkeerplaatsen bijkomen zodat er 250 van het maaiveld kunnen verdwijnen. Parkeren onder de grond levert bovengronds meer openbare ruimte op, een kostbaar goed in een zo dichtbevolkt stadsdeel als De Baarsjes. Bij nieuwbouwcomplexen moeten voldoende gebouwde parkeervoorzieningen worden gerealiseerd om gekoppelde verkoop of verhuur mogelijk te maken. De nieuwe bewoners hebben dan geen recht meer op een parkeervergunning op straat. Het Dagelijks Bestuur wil de gebouwde parkeervoorzieningen zoveel mogelijk realiseren in sloop/nieuwbouwcomplexen. Hiervoor wordt waar mogelijk samenwerking gezocht met marktpartijen. Dit zijn de conclusies die het Dagelijks Bestuur heeft getrokken uit een discussie die eerder met de stadsdeelraad werd gevoerd. Eind juni bepaald de stadsdeelraad of deze aanbevelingen worden omgezet in beleid.

Informatie: Manuel Monkau, 020 589 2728, 06 2255 5547

Meer stageplekken voor jongeren

Meer stageplekken voor jongeren bij het stadsdeel zelf en een intensieve samenwerking met corporaties in De Baarsjes om het aantal stageplekken voor jongeren te vergroten: die aanbevelingen staan in de notitie 'Stageplaatsen: de rol van het stadsdeel', nog ter bespreking in de raadscommissie Onderwijs/Welzijn. Het Dagelijks Bestuur wil voor het komend schooljaar 20 nieuwe stageplekken werven, waarvan minimaal 5 bij technische bedrijven. Naast het aanboren van meer externe financiële middelen zou er één centraal aanmeldingspunt moeten komen met een databank voor bedrijven die een stagiair willen. De samenwerking met het Kenniscentrum Handel, Vacature Service Amsterdam, ROC en MKB wordt voortgezet. Kern van de succesvolle aanpak (het stadsdeel heeft samen met haar partners eind 2005 structureel 15 stageplaatsen bij ondernemers op en rond het Mercatorplein bewerkstelligd) is dat de lijnen kort zijn en er maatwerk mogelijk is op stadsdeelniveau. De 15 plekken zijn speciaal voor jongeren die niet meer deelnemen aan een reguliere schoolopleiding. Via een dergelijke stage kunnen zij toch nog een startkwalificatie halen

Informatie: Ruud Sjoerdsma, 020 589 2735

Speeltuinen Jacob Maris en Mercator worden opgeknapt

Het Dagelijks Bestuur heeft besloten de speeltuin Jacob Maris (Columbusplein) volledig te vernieuwen en de speeltuin Mercator (Orteliuspad) grondig op te knappen. Beide speeltuinen bleken in 2005 verouderd en op onderdelen onveilig. Daarop zijn de onveilige speeltoestellen verwijderd of onbegaanbaar gemaakt. Vernieuwing is nu noodzakelijk. Voor de opknapbeurt heeft het stadsdeel inmiddels advies ingewonnen bij onder andere de afdeling welzijn en stadsdeelwerken, als ook bij de gebruikers zelf, de kinderen. Bij het maken van de definitieve plannen zullen de kinderen opnieuw betrokken worden. De planning is dat Jacob Maris in het voorjaar van 2007 gereed is en Mercator nog dit jaar.

De opknapbeurt wordt (deels) gefinancierd met een deel van de opbrengst van de twee speeltuingebouwen. Bij de verkoop wordt de continuïteit van jeugd- en jongerenwerk en welzijnswerk gewaarborgd. Uit de opbrengst van de verkoop wordt ook eerder dit jaar met de raadscommissie afgesproken huurgewenning gefinancierd. Over de verkoop zelf en de afspraken over gebruik, beheer en huurgewenning wordt de raad later geïnformeerd.

Informatie: Manuel Monkau, 020 589 2728, 06 2255 5547

Juni Kunstmaand: Moeders en kinderen gezocht voor kunstproject Traffic Mum

Beeldend Kunstenaar Saliou Traoré (Burkina Faso) heeft een performance bedacht waarbij 30 moeders met kinderen in een kinderwagen of buggy rondwandelen in de buurt van het Magalhaensplein. De bedoeling is dat er een choreografie gemaakt wordt met de moeders met buggy. Zij gaan, herkenbaar aan witte kledingaccenten, in patronen langs De Witte Lijn lopen. Traffic Mum vindt plaats op zaterdag 3 juni tussen 12 en 18 uur. Plaats van samenkomst is om 12 uur in het ouder-kind-centrum de Speel-O-Theek op het Magalhaensplein. Op zaterdag 27 mei van 14 tot 15 uur oefenen moeders en kinderen op het Magalhaensplein voor Traffic Mum.

Aanmelden: info@salioutraore.nl

Agenda


* Donderdag 25 mei, 20 uur (film start 20.30 uur) in galerie agentur:, Witte de Withstraat 27a, presentatie nieuw filmproject 'Habibi Rasak Kharban' van artist in residence Susan Youssef. Informatie: www.agentur.nl


* Vrijdag 26 mei, 12-18.30 uur. Gratis fiets graveren, in het midden van de Witte de Withstraat., op het Witte de Withplein, voor moskee Nour.


* Vrijdag 26 mei, 21 uur in Illuseum, Witte de Withstraat 120, Cat Eye Film Club met 'Spirit of the Beehive' van Victor Erice (engels ondertiteld) + korte voorfilm. Entree ¤5, reserveren: illuseum@zonnet.nl


* Zaterdag 27 mei, 18.30-22 uur. Tennistoernooi in Vereniging Sloterpark, sportbuurtwerk@baarsjes.amsterdam.nl.


* Zaterdag 27 mei. Dagtocht naar Texel voor Baarsjesbewoners. Met bezoek aan EcoMare, strandjutter en schapenboerderij. Kosten: 5 euro p.p. of 2,50 euro tot 18 jaar. Aanmelden: Kantara, kantara@quicknet.nl.


* Zondag 28 mei. Rembrandtparkfestival in het kader van de nationale parkendag. Met talentenjacht, Bob Ross-sessies en middeleeuwse kinderboerderij. Organisatie: buurtcentrum Eigenwijks (Slotervaart).


* Donderdag 1 juni, 20 uur in galerie Arps&Co, Arubastraat 1, schrijver Jan Brokken leest zijn schrijfwerk werk voor uit The Borderline Project van fotografe Anja de Jong. Muziek en cocktails! (onderdeel Juni Kunstmaand) Reserveren gewenst: 778 1947, ifo@arpsgallery.com.


* Donderdag 1 juni, 20 uur in galerie Arps&Co, Arubastraat 1, schrijver Jan Brokken leest zijn schrijfwerk werk voor uit The Borderline Project van fotografe Anja de Jong. Muziek en cocktails! (onderdeel Juni Kunstmaand) Reserveren gewenst: 778 1947, ifo@arpsgallery.com.


* Donderdag 1 juni, 17.30 uur in expositieruimte MLB, Witte de Withstraat 32A, opening foto-expositie 'Kind en Kleuren' van Kees Stoffels (onderdeel Juni Kunstmaand). Informatie 689 7253 / 06 21802448, ml.boel@planet.nl.


* Op zaterdag 3 juni zijn er veel openingen en evenementen bij het officiële begin van Juni Kunstmaand. Kijk alvast op www.junikunstmaand.nl.


----------