Gemeente Breda

Plan zuidelijk deel Drie Hoefijzers krijgt vorm

College geeft voorlopig ontwerp vrij voor consultatie. Het voorlopig stedenbouwkundig ontwerp voor de inrichting van het zuidelijk deel van het terrein de Drie Hoefijzers is gereed. Het ontwerp is opgesteld in opdracht van gebieds ontwikkelaar AM.

Het college van burgemeester en wethouders geeft dit ontwerp nu vrij voor consultatie. Voor het noordelijk deel worden de plannen nog verder uitgewerkt voordat ook voor dit deel een voorlopig ontwerp gepresenteerd zal worden.

De gemeente Breda, AM en Interbrew (inmiddels Inbev) sloten in 2005 een raamovereenkomst waarin de hoofdlijnen voor het plan zijn vastgelegd. De daadwerkelijke start van de bouw is, na het doorlopen van de procedures, naar verwachting in 2007.

Het voorlopig ontwerp sluit aan op de hoofdlijnen die eerder zijn vastgesteld. Daarnaast is er nu duidelijkheid over de inpassing en uitbreiding van de St. Josephschool.

Drie Hoefijzers is het eerste onderdeel van Via Breda dat in uitvoering komt. In het plan komt een combinatie van woningen, kantoren, culturele voorzieningen en horeca. Waardevolle en karakteristieke cultuurhistorische gebouwen zijn bewaard en ingepast in het plan.

Het gebied sluit qua uitstraling aan op de omringende stadsdelen met de singelarchitectuur, hoven en pleinen.

Zo is de Ceresstraat de hoofdontsluiting voor het zuidelijk deel. Vanuit deze straat worden alle pleinen, erven en binnenhoven ontsloten. De verbinding met de Terheijdenseweg is alleen nog voor fietsers en voetgangers toegankelijk.

Het plan laat zien waar de bouwblokken, openbare ruimtes en straten komen te liggen. In een volgende fase volgt nadere uitwerking in architectuur en detaillering.

De consultatie start op 1 juni 2006 en duurt tot en met 13 juli 2006. Op 1 juni organiseren de gemeente, AM en Inbev een informatieavond over het plan. De reacties worden meegenomen in het definitief ontwerp en de ruimtelijke ordeningsprocedures.