Gemeente Coevorden

Bezoek aan Kutno en Brest succesvol verlopen

Logo Hogeschool Drenthe Het bezoek dat de delegaties van de gemeente Coevorden en de Hogeschool Drenthe in de afgelopen week hebben afgelegd aan de Poolse stad Kutno en de Wit-Russische stad Brest is succesvol verlopen. Burgemeester Bert Bouwmeester en wethouder Peter Snijders (economische zaken en onderwijs) van de gemeente Coevorden waren vorige week samen met Martin Giesen (voorzitter van het college van bestuur) en Simon Dousma (hoofd International Office) van de Hogeschool Drenthe twee dagen te gast in Kutno en brachten eveneens een tweedaags bezoek aan Brest. Met zowel het stadsbestuur van Brest als van Kutno werd een intentie-overeenkomst getekend door burgemeester Bouwmeester. Daarnaast zijn waardevolle contacten gelegd door de gemeente en de Hogeschool voor verdergaande samenwerking.

De gemeente Coevorden heeft sinds 2000 officiële contacten met Brest. Deze stad is vanwege haar ligging tussen Oost en West-Europa een strategische handelspartner. Met de Poolse stad Kutno bestaan contacten sinds 2004. Met name de mogelijke aanleg van een nieuwe treinterminal in Kutno, vergelijkbaar met de railterminal in Coevorden, was eerder al reden voor een bezoek door het Coevorden bedrijfsleven. Het bedrijf Nijhoff-Wassink uit Coevorden heeft in Kutno een nevenvestiging.

Kutno

In Kutno bracht de delegatie onder meer een bezoek aan de nevenvestiging van Nijhoff-Wassink, het Kutno Agro Industrial Park, het Kutno College (een onderwijsinstelling met 2000 studenten) en het stadsbestuur. In de intentie-overeenkomst tussen Kutno en Coevorden is afgesproken dat de gemeente Coevorden ervaring en kennis zal inbrengen voor de realisering van een definitieve terminal in Kutno. Verder worden de contacten op cultureel en sportief gebied verder ontwikkeld, evenals een jongeren-uitwisselingsprogramma. Ook het bedrijfsleven in beide steden zal verder gaan samenwerken.

Ondertekening van de intentieovereenkomst tussen Kutno en Coevorden Overhandiging van de intentieovereenkomst tussen Kutno en Coevorden

Brest

In Brest stonden onder meer een ontmoeting met het gemeentebestuur en de brandweer op het programma en bracht de delegatie een bezoek aan de Pushkin Universiteit en de Belarusian Railways. De beide stadsbesturen hebben een concrete lijst met afspraken over samenwerking op het gebied van sport, onderwijs en cultuur voor de periode 2006-2007 ondertekend. Daarnaast heeft burgemeester Bouwmeester symbolisch 90 brandweerhelmen uit Coevorden overhandigd aan de brandweer van Brest.

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst sport, onderwijs en cultuur Overhandiging van de brandweerhelm

Onderwijs

Voor de Hogeschool Drenthe bieden de contacten met onderwijsinstellingen in beide steden de mogelijkheid voor uitwisseling van studenten en docenten, maar ook voor nieuwe aanwas van studenten. Ook de rol die onderwijsinstellingen kunnen spelen bij het tot stand brengen van samenwerkingsovereenkomsten tussen buitenlandse steden is van betekenis voor de Hogeschool Drenthe.

Transport en logistiek

Naast de contacten met de twee buitenlandse steden hebben ook de gemeente Coevorden en de Hogeschool Drenthe afspraken gemaakt over verdergaande samenwerking. Zo zijn er plannen om binnen de sectoren transport en logistiek, die in Coevorden sterk ontwikkeld zijn, een symposium te organiseren waarbij (buitenlandse) studenten van de Hogeschool, de gemeente en het Coevorder bedrijfsleven samen optrekken.