Gemeente Hoorn


Jongerenloket van start in
Gebouw Werk en Inkomen

Persbericht d.d.: 24 mei 2006

Jongeren naar school of aan het werk

Gemeente Hoorn, CWI, UWV en RMC starten in juni het jongerenloket in het Gebouw Werk en Inkomen aan het Dampten. De organisaties werken intensief samen om jongeren uit West-Friesland te begeleiden naar onderwijs of arbeidsmarkt. Het behalen van een startkwalificatie staat daarbij voorop. Dit is een diploma op minimaal havo- of mbo 2-niveau, waarmee jongeren hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Daarnaast start de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voor voortijdige schoolverlaters West-Friesland (RMC) deze zomer met een project om te voorkomen dat jongeren uitvallen bij de overstap van het vmbo naar het mbo.

Het jongerenloket is er voor alle jongeren tot 23 jaar in West-Friesland. Het is geen fysiek loket. De werkwijze is als volgt: een jongere meldt zich in het GWI of via internet (www.werk.nl) en maakt een afspraak bij een jongerenmedewerker. Dit is een medewerker van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), de RMC of de gemeente Hoorn. Deze medewerkers hebben een uniforme werkwijze. Voorheen was alleen CWI actief op dit gebied. Het aantal jongerenmedewerkers is door deze samenwerking verdubbeld van drie naar zes. Zij maken het mogelijk om deze belangrijke doelgroep snel te helpen. Gemiddeld melden zo'n 20 tot 40 jongeren per week zich bij het CWI.

Werkwijze
Bij het intakegesprek kijken de medewerkers in eerste instantie of de jongere nog leerplichtig is. In dat geval wordt de persoon overgedragen aan de leerplichtambtenaar. In tweede instantie wordt gekeken of een jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie biedt geen garantie op werk, maar vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Daarom geeft de gemeente Hoorn prioriteit aan het behalen van een starkwalificatie. Bij jongeren tussen de 18 en 23 jaar die een bijstandsuitkering hebben, wordt niet direct naar werk bemiddeld, maar eerst gekeken of de jongere niet terug kan naar school om alsnog een diploma op mbo 2-niveau te halen. Jongeren tot 23 jaar die al een startkwalificatie hebben, worden door de jongerenmedewerkers begeleid in het vinden van werk. Zo kunnen jongeren onder andere via het CWI een workshop `solliciteren' volgen of via de gemeente Hoorn een training in sociale vaardigheden krijgen. Het Horizon College zet de gehele zomerperiode menskracht in om jongeren te adviseren bij het maken van een beroeps- en studiekeuze.

Pilotproject overgang vmbo naar mbo
De Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voor voortijdige schoolverlaters West-Friesland start deze zomer met een preventieproject overgang vmbo-mbo. De RMC doet dit in samenwerking met het landelijk initiatief `Taskforce Jeugdwerkloosheid', vmbo-scholen D'Ampte en Titaan, het ROC Horizon College en het AOC Clusius College. Jaarlijks `verdwaalt' een groot deel van de jongeren op weg naar het mbo. Na het halen van hun vmbo-diploma melden zij zich niet aan bij het mbo, schrijven zich niet in of komen bij de start van de opleiding niet opdagen. De RMC West-Friesland vindt het belangrijk om deze risicoleerlingen tijdig te traceren en te ondersteunen bij het vinden van een vervolgopleiding. De RMC gaat bijhouden of leerlingen zich inschrijven en starten aan een nieuwe opleiding in september. Indien nodig krijgen ze begeleiding, zodat ze alsnog kunnen instromen in een vervolgopleiding. Daarmee wordt voortijdige schooluitval in belangrijke mate voorkomen.

---