Gemeente Heerlen

Hoger beroep tegen Peppermill; Bestuursrechter geeft Heerlen grotendeels gelijk

De hoogste bestuursrechter heeft de burgemeester van Heerlen voor een groot deel gelijk

gegeven in de kwestie van de door hem verboden houseparty's in discotheek de Peppermill. Eerder bepaalde de rechtbank Maastricht dat de burgemeester dit verbod op grond van de Opiumwet niet vooraf had mogen opleggen en ook de vergunning voor de Megarave 2004 op grond van de APV niet had mogen weigeren.

De burgemeester is tegen deze uitspraken in hoger beroep gegaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze geeft de burgemeester nu op vrijwel alle punten gelijk.Zo bepaalt de Raad van State dat artikel 13b van de Opiumwet wél de basis kan zijn voor een verbod vooraf van een evenement waarbij de handel in harddrugs niet te vermijden is.

De hoogste bestuursrechter stelt wel het voorbehoud dat het preventief verbieden alleen kort vóór een evenement kan gebeuren, en niet -zoals bij de Peppermill- voor een reeks van evenementen in de verdere toekomst. Daar staat tegenover dat de Raad van State wél vindt dat een voor dat evenement benodigde APV-vergunning door de burgemeester geweigerd mag worden in het belang van de openbare orde en de gezondheid.

De uitspraken betekenen een opsteker voor burgemeester Toine Gresel, die bevestigd ziet dat hij zowel preventief kan verbieden (zij het pas kort vóór het evenement) als de vergunning weigeren. "Deze belangwekkende uitspraak bewijst dat we onze verantwoordelijkheid ook vooraf kunnen nemen", aldus Gresel. "Het feit dat we voortaan slechts kort tevoren preventief kunnen verbieden betekent dat we maatwerk gaan leveren. Alle elementen worden dan ook meegewogen".

Het verbod op de Megarave Reunion van 26 september 2003 én de weigering van de vergunning voor de Megarave 2004 zijn dus overeind gebleven. Wat een en ander feitelijk betekent voor aanvragen in de nabije toekomst, met name voor de aangevraagde Megarave 2006 van augustus a.s, is op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen. Daar zal, na zorgvuldige weging van alle factoren, een besluit over worden genomen.

De volledige uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State zijn te vinden op www.raadvanstate.nl onder "Actueel".

HEERLEN, 24 mei 2006
Concernstaf Communicatie
R. Pisters
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --